Home

Achtergrond 208 x bekeken

Ondernemingskamer keurt Greenery-beleid goed

The Greenery heeft van de Ondernemingskamer op alle punten gelijk gekregen in de zaak om de certificatenhandel.

Dat meldt de afzetorganisatie. De zaak werd aangespannen door lid Ronald Kalter. Hij wilde dat The Greenery alsnog dividend uitbetaalt of de certificaten omzet in ledenleningen.

Kalter wilde bij de rechter aantonen dat het coöperatiebestuur en de Raad van Commissarissen van The Greenery zich schuldig hadden gemaakt aan wanbeleid waar het de aandelenstructuur en de zeggenschap van certificaathouders betreft. De Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof stelt echter dat The Greenery niet in strijd heeft gehandeld met de door de eigen Ledenraad goedgekeurde statuten.

Met name het omzetten van 21.000 vervallen certificaten in aandelen A en het uitgeven van 15.000 nieuwe aandelen A ten laste van de agioreserve, was Kalter een doorn in het oog. Hierdoor heeft The Greenery een 52-48% meerderheid in de economische zeggenschap over het bedrijf gekregen.

De Ondernemingskamer constateert dat door deze reorganisatie van de aandelenstructuur de zeggenschap van de huidige leden groter is geworden ten koste van de zeggenschap van de certificaathouders (al dan niet lid). The Greenery heeft verheugd gereageerd op de uitspraak van de rechter. Topman Philip Smits laat weten toch het certificatenbeleid tegen het licht te willen houden.

Ronald Kalter ziet als winst van de hele zaak dat er nu in ieder geval aandacht is voor de certificatenhandel en de steeds maar uitblijvende dividenduitkering en dat er gewerkt gaat worden aan een oplossing voor de oud-leden en hun binnen 5 jaar verlopende certificaten.

The Greenery zegt toch samen met de certificaathouders het systeem tegen het licht te houden. Kalter heeft een grote positie opgebouwd in de certificaten. Het uitbetalen van dividend aan de certificaathouders bleef de laatste vijf jaar uit om de financiële positie te versterken. Dat raakt de positie van de certificaathouders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.