Home

Achtergrond 215 x bekeken

‘Minder emotie bij discussie gentech’

De discussie over transgene producten moet in Europa meer worden gevoerd op uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek en veel minder op basis van emotie.

Dat zei Europees commissaris voor de volksgezondheid Markos Kyprianou tijdens de vergadering van de Europese brancheorganisatie voor de mengvoerindustrie Fefac in Porto.

Directeur Henk Flipsen van de Nevedi, de Nederlandse brancheorganisatie voor de mengvoerindustrie is blij met deze uitspraak van de landbouwcommissaris. “Het is in mijn ogen een nieuw geluid. Het biedt mogelijk uitzicht op een wat soepeler omgang met transgene ingrediënten in veevoer.”

Een andere slepende zaak in EU-verband is de kwestie van de open ingrediëntendeclaratie voor mengvoer. Volgens Europese regelgeving zouden mengvoerfabrikanten de volledige ingrediëntendeclaratie van hun producten moeten melden aan hun afnemers. Tegen de regel is veel verzet gerezen in verschillende EU lidstaten, waaronder Nederland. De zaak ligt nu nog bij het Europese Hof van justitie.

Kyprianou liet zich volgens Henk Flipsen tijdens de Fefac bijeenkomst optimistisch uit over een mogelijke oplossing van het probleem, zonder overigens in details te treden. Tijdens de Fefac vergadering trad de Nederlander Martin Tielen af als voorzitter. Hij wordt opgevolgd door de Portugees Correa de Barros.

Of registreer je om te kunnen reageren.