Home

Achtergrond 253 x bekeken

Lachgas serieus nemen

Economisch gaat het goed, maar het imago van de boer kan beter, bijvoorbeeld als klimaatbeschermer.

Het gaat goed met de landbouw. Al een paar jaar achtereen stijgen de boereninkomens. Belangrijkste oorzaak is wereldwijde krapte aan agrarische grondstoffen. Dit leidt tot stijgende prijzen. Het is in economische termen een uiting van waardering voor de boer.
Maatschappelijk is er veel minder waardering. Met het imago van de sector blijft het tobben. Vooral de dierenhouderij lijkt een schietschijf. Na het dierenwelzijn, waar elke week wel wat om te doen is, hebben landbouwcritici nu nog een stok gevonden om de hond te slaan: het broeikaseffect.

Door de uitstoot van methaan en lachgas zou agrarische activiteit meehelpen het klimaat te verpesten.
Die constatering raakt een gevoelig punt. De landbouw, vastlegger van zonne-energie en CO2, leek juist de eerst aangewezen sector om een bijdrage te leveren aan terugdringing van het broeikaseffect. Om die reden wordt wereldwijd ingezet op biobrandstoffen.
En dat is weer de achterliggende oorzaak van de hogere prijzen. Belangrijke partijen als de Rabobank zien in energieproductie mogelijkheden om maatschappelijke waardering te oogsten voor de landbouw, en voor zichzelf. Niet toevallig is de reclamecampagne van de bank geënt op duurzame energie.

Maar duurzaamheid blijkt een glibberig begrip. Zo ben je de groene kampioen, zo ben je weer gewoon een vervuiler. Hoe verantwoord is biobrandstof, gemaakt van graan dat mensen ook kunnen eten? Hoe duurzaam is het om mais in een vergister te stoppen? Door de uitstoot van lachgas bij het verbouwen van gewassen is het effect bijna nul, zo blijkt nu uit onderzoek.
Toch is het niet verstandig om het lachgasprobleem te negeren of af te doen als een truc van onderzoekers om opdrachten binnen te slepen. Er zit niks anders op dan ook deze handschoen op te pakken. Economisch vaart de landbouw wel bij de mondiale energiecrisis, maar het vraagt weer extra inspanning op het pr-vlak.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.