Home

Achtergrond

LNV steunt herstructurering glastuinbouw met onteigening

Het ministerie van landbouw wil het onteigenen van bedrijven mogelijk maken om herstructurering van glastuinbouwgebieden te bespoedigen en vorming van verspreid glas te voorkomen. Dit heeft minister Verburg van Landbouw toegezegd. De sector had al diverse keren gevraagd om aanpassing van de onteigeningswet.

LTO Glaskracht vindt echter dat onteigening een goede stok achter de deur kan zijn, maar moet alleen als laatste redmiddel dienen. LTO Glaskracht heeft ook geen signalen dat lopende herstructureringsprojecten spaak lopen en onteigening nodig is. De fracties van het CDA en VVD bleken deze week terughoudend in het inzetten van het instrument voor sanering. Levensvatbare bedrijven moeten niet stelselmatig gedwongen worden te verkassen, alleen omdat ze niet in een cluster gelegen zijn.

Verburg wil ook de verrommeling aanpakken. De provincies hebben een regierol en zullen hierop door het ministerie worden aangesproken. Daarnaast onderzoekt het ministerie de mogelijkheid voor een saneringsfonds om verspreid glas tegen te gaan en telers eventueel uit te kopen. (Bron: AgD/Agrocount)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.