Home

Achtergrond 219 x bekeken

LNV steunt glas met onteigening

Het ministerie van landbouw gaat het onteigenen van bedrijven mogelijk maken om herstructurering van glastuinbouwgebieden te bespoedigen en vorming van verspreid glas te voorkomen.

LTO Glaskracht Nederland is blij met de toezegging. De sector had al diverse keren gevraagd om aanpassing van de onteigeningswet. Aan dat verzoek komt minister Verburg nu met haar toezegging tegemoet.

Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, is blij met het zware instrument. “Het kan een goede stok achter de deur zijn, maar moet alleen als laatste redmiddel dienen. Voor toepassing bij het aanpakken van verspreid glas ben ik terughoudender.” De sector heeft hier ook niet om gevraagd, zegt de voorzitter. Van Ruiten heeft geen signalen dat lopende herstructureringsprojecten spaak lopen en onteigening nodig is.

Ook tegen verrommeling wil Verburg meer instrumenten inzetten. Het ministerie gaat de provincies aanspreken op de regierol die ze hebben gekregen in het tegengaan van verrommeling en herstructurering.

Daarnaast onderzoekt het ministerie de mogelijkheid voor een saneringsfonds om verspreid glas tegen te gaan en telers eventueel uit te kopen. De fracties van het CDA en VVD bleken deze week terughoudend in het inzetten van het instrument voor sanering. Levensvatbare bedrijven moeten niet stelselmatig gedwongen worden te verkassen, alleen omdat ze niet in een cluster gelegen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.