Home

Achtergrond 230 x bekeken

'Kostprijs kalfsvlees blijft de komende jaren hoog'

De kostprijs van kalfsvlees zal de komende jaren hoog blijven.

Dat is een gevolg van de hoge inkoopprijzen voor nuchtere kalveren en grondstoffen voor kalvermelkpoeder. Een krimp van de kalversector is dardoor onvermijdelijk. Dat stelde Hans de Bie, sectormanager veehouderij van Rabobank Nederland, gisteravond op een seminar kalverhouderij van Rabobank Regionaal Agrarisch Centrum en Rabobank Noordwest-Veluwe.

De Nederlandse vleeskalversector zal de kostprijs van kalfsvlees de komende jaren in de hand moeten houden volgens De Bie. Deze kostprijs was vorig jaar met zo’n 650 euro per kalf de laagste van Europa. In Italië, Duitsland en Frankrijk, de belangrijkste afzetlanden voor Nederlandse kalfsvlees, ligt deze kostprijs enkele tientjes per kalf hoger.

"Nederlandse kalfsvleesintegraties kunnen de nuchtere kalveren goedkoper inkopen dan hun concurrenten in het buitenland. Dat is hun grote kracht. Die voorsprong moeten zij behouden", legt De Bie uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.