Home

Achtergrond 335 x bekeken

Keuring mestsilo na vervallen referentieperiode verplicht

De mestopslag van boeren moet gekeurd zijn. Als er geen verplichte keuring heeft plaatsgevonden na het vervallen van de referentieperiode van de silo, is de opslag niet verzekerd. Dat schrijft verzekeraar Interpolis in een brief naar agrarische klanten. De boer draait dan dus zelf op voor de kosten, mocht een silo open knappen.

Bij de bouw van een mestopslag wordt een referentieperiode afgegeven. Dit is de vooraf gestelde minimale levensduur van de silo. Silo’s van harde metalen als beton hebben een levensduur van 20 jaar. Mestopslagen van folie gaan 10 jaar minder lang mee. Bij het verstrijken van de referentieperiode is een keuring verplicht. Dan kan er ook een nieuwe referentieperiode worden vastgesteld.

Er is overleg nodig met de verzekeraar en de gemeente over wie de keuring uit zal gaan voeren. Interpolis eist dat het een gecertificeerd bedrijf moet zijn. Er zijn op dit moment in Nederland vier gecertificeerde bedrijven. De verwachting is echter dat er binnenkort meer bij komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.