Home

Achtergrond 1 reactie

Karige uitleg ganzenlever bij Beatrix

Wakker Dier scoort bij de ganzenlever die Hare Majesteit haar gasten voorschotelde. H.M. komt daar wel erg makkelijk mee weg, makkelijker dan menig burger.

Het zal niet weer gebeuren, ganzeleverpaté bij deftige overheidsetentjes. Dat schrijft minister Verburg aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. Die was ontstemd dat Koningin Beatrix hoogwaardigheidsbekleders bij een deftig diner onlangs het omstreden ganzenproduct voor liet zetten.

Schijf van vijf kan zonder ganzenlever


Ganzenlever mag in Nederland niet worden geproduceerd. Niet voor niets, de productiewijze is dieronvriendelijk. Er blijven genoeg gerechten over. Ganzenlever gaat er bij de elite goed in, maar de schijf van vijf stort niet in zonder foie gras. Als je dit toch op tafel wilt zetten, moet je het importeren. Maar iets wat je hier al niet mag produceren, omdat de regering dat te dieronvriendelijk acht, moet je dat wel willen importeren en toch op het menu zetten? En als je hooggeplaatst bent en geacht mag worden een voorbeeldfunctie te hebben? Nee dus, zegt nu ook de regering. Min of meer.

Foie gras was faux pas


De Partij voor de Dieren is blij met de brief van de regering. Toch is die schuldbekentenis niet erg ruiterlijk. De regering geeft met de eens-maar-niet-weerredenering toe dat de ganzenlever een foutje was, een faux pas zoals de PvdD het plagerig noemt. Maar de formulering laat vragen open. ,,Wat het diner op Paleis Noordeinde betreft, is sprake geweest van een eenmalige uitzondering."
Daarbij bedoelt minister Verburg - neem ik aan - dat de Koninklijke Keuken eenmalig even niet lette op het door de overheid omarmde streven naar duurzame catering. Herhaling ligt 'niet in de rede'

Dit vind ik geen échte verklaring. Als ik uitleg moet verschaffen over een (vermeende) misstap, kan die niet zijn dat het een eenmalige uitzondering is. Dat is geen inhoudelijke toelichting, maar een uitleg over de frequentie van het fenomeen.
Dat het bij die ene keer ganzenlever blijft, is wel het minste, zou je kunnen zeggen. De Partij voor de Dieren vroeg de regering daarom hoe herhaling wordt voorkomen, en of erop zal worden gecontroleerd. Op die vraag heb ik geen antwoord in de ministeriële brief kunnen ontwaren. Het gaat ook wel weer ver. Wat moeten we doen, onverwachte koelkastinspecties ten paleize?

In de brief valt verder te lezen dat de regering denkt dat het ,,niet in de rede" ligt dat het weer gebeurt. Is dit nou een belofte, vraag ik me af, of hóópt de minister vooral dat de Grootmeester Menuaangelegenheden de ganzenlever voortaan links laat liggen bij de Macro? Waar blijft de échte uitleg?

Het beantwoordingsgehalte van de brief over de koninklijke ganzenlever vind ik zo al met al niet bijster hoog. Wat ontbreekt is een uitleg waaróm. Vindt H.M. foie gras gewoon vreselijk lekker en wil ze het ook aan de officiële dis nuttigen? Is de Maarschalk Voorgerechten altijd voor Franse versnaperingen? Is het Koningshuis (ik denk even aan de jacht) misschien niet zo geporteerd van de discussie over dierenwelzijn? Of lag er naast de rosbief in de Koninklijke Koelkast nog wat ganzelever die op moest?

Ik snap wel dat dit allemaal lastig is om uit te leggen. Ministeriële verantwoordelijkheid, geheim van het paleis, en zo. Maar je blijft daardoor zitten met omfloerste brieven. En met vragen. Als iedereen met zo'n uitleg wegkomt...

Daarmee wordt een ieniemieniekwestie over een menu bij één diner op het paleis toch iets groter dan ze op zichzelf was. Als gewone onderdanen vermeende misstappen tegenover de autoriteiten op een soortgelijke wijze zouden mogen pareren, gaan we interessante tijden beleven. Dan kan ik, als een verkeersagent me zou aanhouden als ik in de stad over dwars parkeer over een fietspad, ook zeggen: ,,Dit is een eenmalige uitzondering. Het ligt in de rede dat dit niet weer gebeurt." Waarop de politiebeambte tevreden knikkend zijn boekje opbergt en me laat gaan. Al zou het wel handig zijn soms, dat geef ik toe.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    Dit verschil is van alle tijden, zal nog wel even zo blijven. Laat wakker dier HIER nou maar eens over door blijven drammen. Dit is nou het typische voorbeeld wat er gebeurt als je dit niet niet Europees aanpakt. Hier de gangbare veehouderij wegpesten, vervolgens goedkoop ongecontroleerd inkopen vanuit buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.