Home

Achtergrond 410 x bekeken

Kamer ziet praktische problemen bij reconstructie

Bij een werkbezoek aan Overijssel zijn acht Tweede-Kamerleden vandaag in aanraking gekomen met de vele praktische problemen bij de verplaatsing van veebedrijven in reconstructieplannen.

De Kamerdelegatie bracht onder anderen een bezoek aan een veehouder in Holten die nu al bijna 4 jaar bezig is met het verplaatsen van zijn bedrijf, dat nu te dicht bij een natuurgebied ligt. Omwonenden verzetten zich tegen de hervestiging op een nieuwe plek. Het gezelschap bezocht ook een bedrijf waar de verplaatsing wel succesvol is verlopen.

De Kamerleden merkten dat niet alleen burgers maar ook boeren niet willen dat in hun omgeving grote varkensbedrijven komen. Boeren uit Markelo en Hellendoorn kregen de gelegenheid om uit te leggen waarom ze geen 'mega-bedrijven' in hun omgeving willen.
De provincie Overijssel is vooral beducht voor een toevloed van varkenshouders uit Zuid-Nederland. Gedeputeerde Piet Jansen herinnerde de Kamerleden er aan dat dit door hun toedoen mogelijk is geworden: door opheffing van compartimentering kunnen varkensrechten door alle reconstructieprovincies worden overgedragen.

De Tweede Kamer debatteert volgende week met de ministers van LNV en Vrom over de reconstructie. Voorzitter Annie Schreijer-Pierik van de Kamerdelegatie verwacht dat de compartimentering dan een belangrijk onderwerp van gesprek zal zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.