Home

Achtergrond

Is Albert Jan Maat klimaat-neutraal?

De LTO-voorzitter wil de boer uit het verdomhoekje halen en op de kaart zetten. Dat juich ik van harte toe. Maar van zijn zegje in het werkgeversoverleg krijg ik kromme tenen.

Samen met VNO-NCW en MKB Nederland brainstormde LTO over milieu-inspanningen. Albert Jan Maat bracht in dat bieten veel meer CO2 uit de lucht halen dan bijvoorbeeld bos of natuurgebieden. Oei, met dat soort uitspraken moet je uitkijken. Voor bos en natuurgebieden heb je na de aanleg als het goed is geen diesel, kunstmest of bestrijdingsmiddelen meer nodig. (…als het goed is, er is helaas maar al te veel ‘natuur’ die meer lijkt op een speelveld voor shovels). En bieten hebben het land maar dik 4 maanden groen.

Propaganda

Misschien heeft Maat gelijk, maar alleen als je één dag bieten vergelijkt met één dag bos. De bietenteelt als geheel is waarschijnlijk niet klimaatneutraal. Het is leuk bedacht, maar het scoort vooral goed bij boeren die dat ook altijd al vonden. De taak van een boerenvoorman is ook om, soms tegen je achterban in, de belangen bij de buitenwacht te verdedigen. En dat doe je niet door je propaganda zo doorzichtig te brengen. Koolzaad, zonnebloemen, mais hetzelfde liedje. De teelt kost (nog) meer energie dan hij oplevert.

Kosteneffectiviteit

De werkgevers vallen eigenlijk door de mand als je leest hoe ze tegen duurzaamheid aankijken: het is een kwestie van kosteneffectiviteit. Vervangingsinvesteringen moeten minder energie vergen dan het oude spul en toch hetzelfde kunnen doen. Maar als we winst willen draaien, gaan we natuurlijk niet precies hetzelfde doen, maar méér van hetzelfde. Anders is het niet ‘kosteneffectief’. En meer van hetzelfde kost meer energie. Dat verzwijgen de werkgevers. Duurzaamheid is slechts een camouflagenet om daaronder de economie verder te laten groeien.

Om Maat aan een goede slogan te helpen, moeten we op zoek naar echt klimaatneutrale gewassen. Olifantsgras lijkt een kandidaat.

Albert Jan kan beter een prijsvraag uitschrijven voordat hij zelf het verkeerde antwoord geeft. Zo, en nu ga ik eerst mijn tenen rechtspalken.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.