Home

Achtergrond 173 x bekeken

Geen kentekenplicht trekkers

Minister Eurlings van Verkeer en waterstaat ziet af van de plannen om landbouwtrekkers, aanhangers en tractoren voor de bosbouw te voorzien van een kenteken. Dit schrijft hij aan de Tweede Kamer.

De kosten van deze maatregel vind Eurlings niet opwegen tegen de te verwachten verbeteringen op het gebied van verkeersveiligheid. De kosten van invoering van alleen de kentekenplicht al € 53 miljoen aan kosten en administratieve lasten met zich mee zou brengen. Daarbij is zijn nog niet de kosten voor de invoering van het trekkerrijbewijs meegenomen. Zouden alleen de trekkers een kentekenplicht krijgen en de aanhanger niet, dan bedragen de kosten bijna € 28 miljoen.

Deze maatregel zou de noodzakelijke voorwaarde vormen voor de invoering van een rijbewijsplicht voor bestuurders van land- en bosbouwtrekkers en voor een eventuele verhoging van de toegestane maximum snelheid van 25 km/uur naar 40 km/uur.

Eurlings komt hiermee tegemoet aan de wens van de meerderheid van de Kamer die vindt dat aan de invoering van de kentekenplicht onevenredig veel kosten en praktische bezwaren kleven. Dit was de strekking van de motie Atsma die in november 2006 werd aangenomen.

Meer informatie Brief van Eurlings aan de Tweede Kamer
Lees ook Kentekenplicht en hogere maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen in 2009

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.