Home

Achtergrond 306 x bekeken 1 reactie

Fraude met LNV-geld bij WUR

Wageningen Universiteit heeft €33 miljoen uit overheidsgeld, bestemd voor onderzoek, opgepot. Ik vraag me af waarom dat geld niet nuttig besteed is, en waarom het nog steeds naar WU-R stroomt.

De kritiek van de Rekenkamer is niet mals. Er wordt niet geëvalueerd, er ontbreekt daadkracht en zakelijkheid en alles riekt naar belangenverstrengeling. De geldschieters van LNV zitten zo dicht op WUR dat zij het geld sneller gunnen dan verantwoord is.

In elk ander geval zou de wereld te klein zijn, maar hier lijkt alles met een sisser af te lopen. €33 miljoen door een universiteit opgeslokt voor de financiële reserves is blijkbaar minder erg dan wanneer een minister voor een paar duizend euro zijn dienstauto gebruikt. Waarom horen we er niets meer over?

Het stinkt

Henk Dokter opperde dat er misschien capaciteitsgebrek is bij WUR, of dat te lang vergaderden wordt over de precieze bepaling van de onderzoeksprogramma’s. Volgens mij stinkt het. Er zullen wel meer onderzoekscentra bij LNV aankloppen die er niet door komen, bijvoorbeeld omdat ze de beleidsmedewerkers niet zo goed kennen. Terwijl iedereen probeert een subsidie in de wacht te slepen, gooien LNV en WUR het op een akkoordje: ‘als je het nu zó formuleert, dan zeggen we tegen die anderen dat ze te beperkt zijn’. Kom er dan maar eens tussen. Nog erger, die besprekingen over de ‘vraagarticulatie’ kunnen ze ook nog declareren. Dan stroomt het geld nog sneller waar het niet heen moet. Over deze belangenverstrengeling hullen Wageningers zich in stilzwijgen.

Als ze niets beters met het geld weten te doen, dan ken ik wel instellingen die wél boordevol ideeën zitten, zoals andere universiteiten of het Louis Bolk Instituut. Op zijn minst had het geld moeten terugvloeien naar het Rijk. Dat is nagelaten en dat vind ik oneigenlijk gebruik van overheidsgeld. Noemen we zoiets niet fraude?

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    In hun missie om de boeren het leven zuur te maken is Lnv behoorlijk afhankelijk van adviezen van de Volkert van de G. Universiteit in Wageningen. Zodoende geven ze graag en met het grootste gemak geld van de samenleving aan deze universiteit die op commando de door de lnv gewenste onderzoeksresultaten produceert

Of registreer je om te kunnen reageren.