Home

Achtergrond

Eerste landschapsveiling ter wereld

In Nijmegen is op 15 september 2007 de eerste landschapsveiling ter wereld. Een aantal hectaren van het gebied Ooijpolder gaan dan onder de hamer. Dat meldt natuurbeheerder stichting ARK.

Mensen kunnen tijdens de veiling bieden op landschapselementen als een stuk weiland, een haag of een oever. De geveilde stukken landschap blijven overigens eigendom van de boeren ter plaatse. De koper is alleen deelnemer en levert een bijdrage aan het onderhoud van het landschap. De boer kan er met het veilinggeld voor zorgen dat de landschapselementen een natuurfunctie krijgen.

Na deze eerste landschapsveiling volgt een dag later in Limburg al de tweede. Hier wordt een deel van het gebied rond Margraten in Zuid- Limburg geveild. Daarna volgen nog meer stukken van bijzondere natuurgebieden elders in het land. Het idee is dat als alle stukken worden verkocht er weer een aaneengesloten stuk groen ontstaat, waar beschermde dieren en planten weer een kans krijgen.

Stichting ARK heeft het veilingplan ontwikkeld samen met het kenniscentrum voor natuur en economie Triple E en Via Natura, het regionaal landschapsfonds. Via Natura zal de opbrengsten van de veiling beheren en de bedragen aan de betrokken boeren uitkeren. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft ook geholpen bij het maken van de plannen. Als natuurveilingen in Nederland een succes blijken te zijn, dan wil het WNF het ook in andere Europese landen toepassen.

Meer informatie Website van de veiling georganiseerd door ARK en WNF

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.