Home

Achtergrond 425 x bekeken

Duurdere mais helpt Bunge aan koerswinst

Mais is deze week flink duurder geworden op de goederentermijnmarkt in Chicago.

Ten opzichte van eind vorige week gingen de prijzen met ruim 7 procent omhoog. Het Amerikaanse agriconcern Bunge profiteerde hiervan op de beurs; de beurswaarde ging met 8 procent omhoog.

De koers van Bunge houdt op dit moment gelijke tred met de maisprijzen op de beurs in Chicago. Tot in maart dit jaar was er sprake van een forse prijsstijging op de maismarkt als gevolg van de sterk groeiende vraag vanuit de bio-ethanolbranche. In maart kwam er een voorlopig einde aan deze prijsstijgingen.

Na een stevige dip in de prijzen in de eerste helft van mei, zijn de prijzen echter weer aan het stijgen. Vooral in de afgelopen week liepen de prijzen weer op. Een rapport van de Amerikaanse overheid dat in 2012 bijna een derde van de maisoogst wordt gebruikt voor de bio-ethanol, versterkte dit prijsherstel.

Ook het Franse zuivelconcern Danone boekte een stevig koersherstel. Als verklaring daarvoor wordt genoemd dat beleggers vorige week te heftig reageerden op het conflict tussen Danone en de Chinese partner Wahaha.

Of registreer je om te kunnen reageren.