Home

Achtergrond

CNC schrapt leveringsrecht voor leden

De leden van de Coöperatieve Nederlandse Champignonkwekersvereniging (CNC) stemmen in met het schrappen van het leveringsrecht voor de verwerking van champignons.

Leden van CNC verliezen in een periode van vijf jaar het leveringsrecht, maar ook de leveringsplicht. Verwerker Lutèce sluit dan afnamecontracten af met de champignonkwekers. Volgens voorzitter Frans Brienen zijn de voorstellen voor structuurwijzigingen zonder weerstand aangenomen.

Gert van Dijk, directeur van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR) noemt de stemming van de telers opvallend. De aangetrokken marktsituatie hebben eventuele weerstand tegen het plan al bij voorbaat weggenomen, denkt hij. CNC verwacht ook dit jaar een krapte op de inkoopmarkt door problemen met compost.

Brienen verwacht niet dat telers straks nul op het rekest krijgen bij een overaanbod. Lutèce koopt circa een kwart van het product los bij. Met deze inkoop kan het bedrijf schuiven. Voor bedrijfsuitbreiding moeten telers met afnemer Lutèce overleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.