Home

Achtergrond

Biologisch is een vaag begrip

Biologisch maakt geen opgang door gebrek aan onderscheidend vermogen en een te grote meerprijs. Ontwikkel daarom diervriendelijke concepten waarbij het vlees niet veel duurder is.

80.000 mensen bezochten afgelopen weekend biologische boeren en tuinders. Maar de volgende stap zetten en ook biologisch kopen doen relatief weinigen. Zo wordt in veel winkels biologisch vlees ingehaald door iets minder ambitieuze vleesproducten die diervriendelijker zijn dan gangbaar, maar wel betaalbaar: Jumbo Bewust varkensvlees en Volwaard-kip . Dit legt wat mij betreft de vinger op de zere plek van biologische marketing. Biologisch is niet alleen vaak duur, het torst een vaag etiket. Geen wonder dat het consumenten niet bij de lurven pakt.

Bio te duur voor Jan Modaal of Bea Bijstand

Biologische producten kosten meer dan gangbare. Zeker bij vlees, dat op prijs wordt gekocht, is dat een probleem. Prijzen zijn vaak soms ruim 50 procent hoger. Hierbij helpt het niet dat supers veel stunten met gangbaar (varkens)vlees. Biologisch vlees is door het grote prijsverschil vooral geschikt voor progressieve idealisten met een conservatief dikke portemonnee. Voor Jan Modaal of Bea Bijstand is biologisch vlees als dagelijke kost niet weggelegd. Dan het succes van Jumbo Bewust en Volwaard-kip. Ze bieden het beste van twee werelden (dierenwelzijn en portemonneewelzijn) en de meerprijs is met zo'n 15 procent aanvaardbaar.

Biologisch is een vaag containerbegrip

Dat bio achterblijft, wijst volgens mij op nóg een probleem. Ik vind bio een vaag containerbegrip. Het gaat niet van de consument uit, maar van de producent. Alsof het iets superieurs is dat iedereen moet doen, en dan komt de consument er vanzelf achter. Ik vind dat oud denken. Je kunt consumenten niet massaal iets verkopen met een technisch verhaal over de productiewijze. Zéker niet als het alternatief aanzienlijk voordeliger is. Ook al klopt het inhoudelijke verhaal, dan nog lijkt het me een denkfout. Autokopers kopen ook geen Volvo of Citroën omdat die volgens het Just In Time-concept worden gemaakt. Ze kopen hem omdat de consument dan aan veiligheid of comfort denkt. Consumenten hebben een unieke meerwaarde (Betrouwbaar! Veilig!) in hun hoofd. Die bedachten ze zelf, of hij is kundig door reclamemakers geïmplanteerd. Zo'n unique selling point is niet ingewikkeld of technisch. Die is simpel en moet ook gevoelsmatig aanspreken.

Dierenwelzijn scoort

Dit hebben Jumbo, Dierenbescherming en anderen begrepen met Jumbo Bewust en de Volwaard-kippetjes. Ze hebben één aansprekend kenmerk gepakt dat in de consumentenwereld leeft: dierenwelzijn, en dat zakelijk vertaald. Dit is vraaggericht werken, dit is marktdenken. Bij voorgangers van de biologische sector is het wat dit betreft de omgekeerde wereld. Eerst moest er omgeschakeld worden, en daarna gaan we eens onderzoeken hoe bio zich onderscheidt en hoe de consument er warm voor kan worden gemaakt. Een wanhoopsoffensief. Niet van bioboeren, maar van overheid en belangenbehartigers.

Volgens mij is dat onnodig. Misschien heeft bio wel een troefkaart die hij nog niet voldoende uitspeelt. Een slim reclamebureau hoeft die bal alleen maar in te tikken. Zoek het niet in gezondheid; bio is (vooralsnog) niet aantoonbaar gezonder. Zoek het niet in smaak alleen; bio is niet aantoonbaar lekkerder. Zoek het bij vlees in dierenwelzijn. Daar doet de sector iets extra's. En dierenwelzijn scoort. Dat blijkt wel.

vorige |volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.