Home

Achtergrond 3 reacties

Agrarisch onderwijs moet degelijkheid bieden

Rob Merkelijn bestrijdt dat de terugloop van het aantal leerlingen op AOC’s komt door een slecht imago van de veehouderijsector. Hij haalt andere mogelijke oorzaken aan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rob Merkelijn

  Het is zeker van de zotte dat een leerling met een Havo-diploma geen veehouderij-opleiding kan volgen op het AOC. Hier blijkt weer dat de verschillende scholen verschillende keuzes maken.
  In Barneveld bieden we leerlingen met een Havo-diploma de mogelijkheid om in 2 jaar de veehouderij-opleiding te doen waar een VMBO-leerling 4 jaar over doet. Met dit niveau 4 diploma kan de leerling dan bedrijfsleider of ondernemer worden. Hij kan echter ook nog door naar de HAS. In 3 i.p.v. 4 jaar kan hij dan nog het HAS-diploma er achteraan doen. Dus in 5 jaar een MBO+HBO diploma dat door het bedrijfsleven dubbel wordt gewaardeerd.

  Dus Ellen, stuur die vakantiekracht maar naar Barneveld; er zitten hier meer veehouderijleerlingen op kamers....

 • no-profile-image

  Ellen

  Het is ook aan de scholen zelf te wijten, aangezien zij geen leerlingen aannemen die een HAVO-diploma hebben. Wij hebben een vakantiekracht, zelf niet van een boerderij, die dolgraag een agrarische opleiding wil volgen na zijn HAVO-opleiding. Hij wordt echter geweigerd door de MAS in Gouda, omdat hij "te goed" is. Dat is toch van de zotte. Hij heeft nog geen agrarische achtergrond/kennis, dus er valt voor hem ontzettend veel te leren. Ik zou het ook graag waarderen als onze kinderen eerst een algemene opleiding volgen, alvorens zij een specialistische opleiding uitkiezen. Zo zijn ze wat breder opgeleid en dus kunnen ze later ook nog een andere kant opgaan. Maar dan is het van de zotte, dat deze leerlingen geweigerd worden op een MAS. Voor verbetering vatbaar dus....

 • no-profile-image

  Manon

  Ik heb zelf een HAS opleiding gedaan. Via middelbare scholen wordt een HAS opleiding niet eens genoemd. De onbekendheid door de middelbare scholen maken het zo dat je al door een barriere moet voordat je aan je opleiding begint. Ik had na mijn HAS binnen 1 maand werk, niet eens tijd voor een vakantie. Er is nu werk genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.