Home

Achtergrond

Wie vangt de nettenbouwer?

De vervroegde start van de bouw leidt soms tot gevaarlijke situaties.

De gevolgen van het naar voren halen van de startdatum ijlen na. Met ladders worden de eerste gordingen gelegd, omdat de constructeurs met smart op de hoogwerker wachten. Er is er één geleverd op het bedrijf waar eigenlijk zou worden gebouwd. De verhuurder stuurt als de wiedeweerga een andere naar mijn bedrijf. Maar ja, als deze arriveert, is het al middag.

Het mag de pret niet drukken. Het bouwteam, bestaande uit twee Brabanders en twee Portugezen, werkt even vrolijk door. Vooral de guitigste van de twee Portugezen is het niet aan te zien dat hij vroeg is opgestaan. Terwijl uitvoerder Mark Vereijken voorover gebukt de spanten aan elkaar schroeft, kriebelt de Portugees hem uit gekheid even in de nek.

Door vertraging heeft de uitvoerder ook de netten een paar uur later besteld. Uiteindelijk arriveert de veiligheidsvoorziening echter niet om 12 uur, maar om half twee. Bij een bouwteam dat zo voortvarend te werk gaat, is dat anderhalf uur voorzichtig het dak op.
Zonder aarzelen gaat de onderaannemer die de netten plaatst dan ook direct na aankomst aan de slag. Op ladders, hangend aan de spanten… Zij doen het voor de veiligheid van anderen. Maar als zij ermee bezig zijn, hangt er nog niets dat hún val zou breken en ook zij zitten op hoogte. Dus vraag ik me af: wie vangt de vangnettenbouwer?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.