Home

Achtergrond 230 x bekeken

Welzijnsrapport van Europese Commissie

Nog voor 2012 komt de Europese Commissie met een rapport aan de Raad van ministers en het Europees Parlement over de ontwikkeling van de welzijnsindicatoren op basis van monitoringsresultaten en wetenschappelijke inzichten. De maximale bezettingsgraad voor vleeskuikens gaat per 2010 in. Dit heeft het ministerie van Landbouw bekend gemaakt.

De bezettingsgraad voor vleeskuikens mag vanaf 2010 maximaal 33 kilo per vierkante meter bedragen. Als veehouders voldoen aan een aantal extra eisen in de huisvesting en het beheer van het klimaat op het punt van ammoniak, CO2, vochtigheid en temperatuur is een verhoging tot 39 kilo mogelijk.

Een extra verhoging met 3 kilo per vierkante meter is mogelijk als het bedrijf gedurende twee jaar de welzijnsregels niet heeft overschreden en de laatste 7 koppels een sterftepercentage van maximaal 3,5 procent vertonen.

In de Nederlandse pluimveehouderijbedrijven is de bezettingsgraad één van de hoogste in Europa. Gemiddeld tussen de 39 en 46 kilo per vierkante meter. Dat geldt voor 71 procent van de bedrijven. Ongeveer 7 procent kent een bezettingsgraad van meer dan 50 kilo. Veel pluimveehouders zullen de bezettingsgraad dus moeten gaan verlagen. Wel kent Nederland een laag sterftepercentage.

De lidstaten zijn verplicht sterfte, voetzoolaesies en andere welzijnsindicatoren te monitoren. Als er welzijnsproblemen zijn moeten de lidstaten voorzien in passende verbeteringsmaatregelen. De resultaten van de monitoring moeten de lidstaten rapporteren aan de Europese Commissie.

De Commissie gaat aan de hand hiervan een welzijnsrapport opstellen voor 2012. Ook komt de Commissie voor 2010 met een rapport over de invloed van genetische factoren op geconstateerde gebreken die resulteren in een slecht welzijn voor vleeskuikens.

Voor 2009 komt er een rapport over etikettering van pluimveevlees- en producten dat gebaseerd is op voldoen aan Europese welzijnsnormen. Dit rapport gaat ook in op de economische gevolgen en conformiteit met de WTO.

Lees ook EU landen akkoord over ruimte vleeskuikens
Meer informatie Kamerbrief over verordening met welzijnseisen voor vleeskuikens

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.