Home

Achtergrond

Vrees voor duurdere grondstoffen

De voedingsconcerns vrezen dit jaar druk op de winstmarges als gevolg van duurdere grondstoffen.

In navolging van het Zwitserse Nestlé meldde ook babyvoedingsproducent Numico deze week dat de zuivelprijzen sterk stijgen. Unilever voegde daaraan toe dat het rekening houdt met sterk stijgende inkoopkosten voor onder meer soja en mais.
Om de kostenstijging het hoofd te bieden willen de bedrijven hun verkoopprijzen verhogen. Ze vrezen echter dat ze de prijzen onvoldoende kunnen verhogen om de duurdere inkoop in zijn geheel te kunnen verhalen op hun afnemers. Vandaar dat de bedrijven aankondigen dat ze gaan snijden in de andere kosten, om zo hun winstdoelstellingen overeind te kunnen houden. Of dit lukt, zal in de loop van het jaar blijken.
De kwartaalcijfers die Unilever deze week presenteerde vielen mee en dat resulteerde in een stijgende beurskoers. Numico presteerde in het eerste kwartaal minder dan verwacht en zag daarom zijn beurswaarde dalen. Datzelfde geldt voor het Amerikaanse agriconcern ADM. Danisco stond in de lift. Beleggers reageerden positief op de verkoop van zijn smaakstoffendivisie.

Of registreer je om te kunnen reageren.