Home

Achtergrond 2 reacties

Veel vragen over afleidingsmateriaal

LNV gaat een zogenaamd doelvoorschrift hanteren voor afleidingsmateriaal. Doel: beter welzijn en afleiding voor varkens. Middel: dat is aan de boer, alleen een ketting is niet genoeg.

De ketting als enige afleidingsmateriaal in een varkenshok is per 1 juli 2007 niet meer toegestaan. (dit is een deel uit de brief van de minister). Maar wat je als varkenshouder nu aan extra maatregelen moet nemen, is onduidelijk. Dat komt doordat LNV een zogenaamd doelvoorschrift hanteert. Het ministerie legt deze keer geen vaste eis op, zoals aantal centimeters ruimte en millimeters spleetbreedte. Het doel: een beter welzijn en afleiding voor varkens. Het middel: dat is aan de boer, maar alleen een ketting is niet genoeg.

Voorbeeldlijst afleiding
LNV geeft een paar goedgekeurde voorbeelden, zoals een stroruif, ruwvoer in een trog, strobed, strodosator, funbar-station, een extra klepelbak (naast de bak die er al staat), rubber speeltje, touw, stressbal of een houten balk. Maar, als u als boer meteen met goede bedoelingen aan de slag gaat en bijvoorbeeld de bekende ballen in het hok gooit, kunt u van een koude kermis thuiskomen. U denkt: ze hebben nu wat extra’s om mee te spelen, ik heb er zelf niet al te veel werk mee, dus dat is mooi opgelost. Helaas, de AID keurt de ballen waarschijnlijk niet goed. Nadeel van een bal is namelijk dat de varkens er na verloop van tijd niet meer mee spelen. Bovendien wordt die makkelijk vies. Het speelgoed moet voortdurend gebruikt kunnen worden. Bovendien mag het de gezondheid van het varken niet in gevaar brengen.

Sectordag Varkens
Tijdens de sectordag Varkens, afgelopen vrijdag 20 april, werd duidelijk dat de nieuwe eis tot grote verwarring leidt. Boeren willen niet in conclaaf met de AID over een varkensspeeltje. Er komt geen extra geld voor beschikbaar. Het is boereigen om dan een minimale inspanning te leveren. Dus zoekt iedereen waarschijnlijk naar de goedkoopste oplossing. LNV-medewerker Celia Steegmann raadt varkenshouders aan inventief te zijn en juist een oplossing te zoeken, zodat op den duur zelfs gestopt kan worden met couperen van staarten.

Simpel, maar nuttig voor het varken
Ik maak uit haar verhaal op dat de voorschriften veel zwaarder hadden kunnen uitvallen. Boeren, voorkom dat er alsnog in de toekomst voor de praktijk ‘onmogelijke’ welzijnseisen worden voorgeschreven. Doe daarom nu je best om op een eenvoudige maar doeltreffende manier aan de LNV-eis te voldoen.

Mail ideeën naar Boerderij
Boerderij is op zoek naar ideeën die voldoen aan de bovengenoemde eisen van LNV. Ze moeten niet te veel kosten en praktisch zijn in gebruik. Heeft u een idee? Mail dat dan voor woensdag 2 mei.

« vorige | volgende »

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ber Backus

    Een ketting is prima afleidingsmateriaal. Bal ook mogelijk. Andere opties niet voor handen; hoger ruwe celstof werkt averechts, evenals hooi en/of stroo.

  • no-profile-image

    jaap frerichs

    Wat dacht je ervan, boer, om eens het dier centraal te stellen en niet steeds weer de regelgeving of de eisen of de subsidie. Ga in je redenering eens één keer uit van het beest en daarna de rest. Ben benieuwd hoe je dit keer weer de eisen zo minimaal mogelijk interpreteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.