Home

Achtergrond

Unilever voelt druk van aandeelhouders

Opsplitsen. Dat lijkt het toverwoord in beleggingsland.

Stork had er mee te maken, ABN Amro heeft er mee te maken en Unilever krijgt er mee te maken. Het voedingsmiddelenconcern presteert ondermaats en het aandeel zakt flink na een stevige opmars sinds eind vorig jaar. Aandeelhouders speculeren daarom nu openlijk over opsplitsing van het bedrijf in drie afzonderlijke onderdelen, voeding, wasmiddelen en deodorant.
Maar net als Stork en ABN Amro wil ook Unilever daar niets van weten. Het bedrijf wijt de tegenvallende resultaten aan verkeerde keuzes en niet aan inefficiëntie als gevolg van het feit dat Unilever uiteenlopende activiteiten in één onderneming heeft gebundeld. Hetconcern denkt dat de kritiek van de aandeelhouders zal wegebben op het moment dat beter gepresteerd wordt.
De vraag is echter of het bedrijf die tijd wordt gegund. Deze week sloot de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zich aan bij een demonstratie van FNV Bondgenoten tegen Unilever; een uniek bondgenootschap. De VEB vindt dat het voedingsmiddelenbedrijf te weinig groeit en zich eenzijdig bezighoudt met kostenreductie. Inmiddels heeft deze organisatie ook de topman van ABN Amro aangeklaagd. Unilever is gewaarschuwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.