Home

Achtergrond

Twijfels over aanpak suiker

De suikersector is gematigd positief over het voorstel tot opwaardering van de opkoopregeling voor quota. De Europese Commissie kondigde gisteren een extra premie van 237,5 euro aan.

De extra premie geldt ook voor telers die al eerder hun quotum hebben opgegeven Brussel hoopt tot 2010 in totaal 5 miljoen ton uit de markt te halen, anders dreigt een generieke korting. Nu is nog maar 2,2 miljoen ton ingeleverd. Het voorstel wordt in oktober in de Landbouwraad besproken.

LTO Nederland denkt dat de toeslag op de al eerder afgesproken 625 euro (2008/2009) goed genoeg is voor telers in Noord- en Zuid-Europa, maar niet voor Nederlandse. “Maar zo kunnen wij de suikersector in Nederland wel versterken”, oordeelt specialist Jakob Bartelds. “Ik ben pas tevreden als dat is geslaagd.”

Aike Maarsingh van de Nederlandse Bietenfederatie is positiever. Hij verwacht een toeloop. ”Boeren kunnen nu kiezen. Dat is prima. Er is veel geld in de pot. Het wordt tijd dat het eruit komt”, zegt hij. Jos van Campen van Cosun rekent op weinig animo in Nederland. Hij bepleit een regeling met een dwingerder karakter. ”Als deze regeling niet slaagt, wil Brussel een algemene korting zonder vergoedingen invoeren. Waarom geen korting mèt vergoeding? Voor iedereen in Europa hetzelfde.”

Of registreer je om te kunnen reageren.