Home

Achtergrond

Terecht strenge controles

Helaas. De eerste geïnfecteerde afvalhopen heeft het HPA al weer gevonden.

Het HPA vindt dat er nog altijd te veel onbedekte afvalhopen worden gevonden. Vorig jaar zijn er twee telers beboet na herhaalde overtredingen. De boetes lopen op tot €1.500. Ook zelf zie ik regelmatig onbedekte afvalhopen als ik door akkerbouwgebieden rij. Gelukkig las ik dat het HPA ook dit jaar weer extra streng gaat controleren.

Deze en vorige week controleert het HPA steekproefgewijs bij akkerbouwers. Daarnaast ontvangen alle telers die vorig jaar een gele of rode kaart hebben gehad een bezoekje van de controleurs. Tot slot bezoekt het HPA alle telers die zijn aangegeven door collega’s bij het meldpunt, enkele tientallen tot nu toe dit seizoen.

De controles van de afgelopen weken hebben helaas resultaat. De eerste geïnfecteerde afvalhopen zijn al weer aangetroffen. Deze telers krijgen als waarschuwing een gele kaart. Tenminste als ze niet vorig jaar ook al in de fout gingen. Dan volgt direct een rode kaart en dus een forse boete. Terecht. Afdekken is wel het minste wat je als akkerbouwer kan doen om de verspreiding van Phytophthora te voorkomen.

« vorige | volgende »

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.