Home

Achtergrond 250 x bekeken

'Suiker wordt secundair product naast bio-ethanol'

Suiker wordt minder belangrijk als product dan het uit suiker gewonnen bio-ethanol. Dat stelt de Europese rapportage MAP (Monitoring Agri-trade Policy).

Het Europese rapport stelt dat de bio-ethanolmarkt de prijzen voor graan en suiker de komende tien jaar op een hoger niveau zal houden dan in het afgelopen decennium.

Het rapport meldt dat alle marktanalisten uitgaan van een stabiel hogere graanprijs. Een ander verschil met de afgelopen jaren is een toegenomen handel tussen Noord en Zuid.

De export van de EU neemt af, terwijl import van graan en andere voedsel-, voedings- en energiegewasproducten toeneemt. Ontwikkelde landen komen zo in een toenemende concurrentiestrijd met de snel ontwikkelende landen Brazilië, Rusland, India en China.

Volgens het rapport zijn de verwachtingen voor de prijzen van grondstoffen voor eerste-generatie biobrandstoffen hooggespannen. De prijzen van die producten komen in een onzekere periode als de tweede-generatie biobrandstoffen uit stro, hout en gewasresten in belang toeneemt.

Voor oliegewassen zit de bedreiging in de milieubelasting van de teelt. Palmolieplantages op voormalige oerwoudgronden staan ter discussie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.