Home

Achtergrond 214 x bekeken 1 reactie

Strenge controles hebben nut

De eerste rode kaarten zijn weer uitgedeeld voor niet afgedekte opslagen. Terecht. Want het phytophtoraseizoen begint alweer.

De eerste week van mei controleerden NAK-controleurs extra op aardappelafvalhopen. Deze NAK controles bleken niet nutteloos . Van de 196 bezochte telers kregen er 26 een waarschuwing. Ofwel 13 % kreeg een gele kaart. Deze telers kregen 24 uur om de hoop alsnog in orde te brengen.

Voor 90 % van de gewaarschuwde telers was de waarschuwing voldoende. Een dag later was de hoop netjes afgedekt. Twee telers kregen toch een rode kaart. Of ze zijn vorig jaar al gewaarschuwd of bestraft, of ze reageerden niet op de gele kaart. In ieder geval moeten ze zich verantwoorden voor het tuchtgerecht. Daarna volgt normaal gesproken een boete.

Ondertussen nemen de infectiekansen met Phytophthora toe. De situatie is nog niet alarmerend, maar de eerste infectiehaarden op afvalhopen zijn gevonden. Met de lange bladnatperioden kan de ziekte zich gemakkelijk verspreiden. Een extra reden om te zorgen dat de besmetting in ieder geval niet van een afvalhoop afkomt. Houd daarom vanaf het moment dat de aardappelen boven staan het adviessysteem goed in de gaten. Begin op tijd met spuiten, zeker in perioden met veel regen.

« vorige | volgende »

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nathanael

    zo moeilijk is het toch niet om die hoop even af te dekken? doe het dan ook, je spaart je eigen en de oogst van je medeboer ermee!

Of registreer je om te kunnen reageren.