Home

Achtergrond

Snelle reactie LTO

Jacco legt zijn probleem met Vamil/MIA voor aan LTO, dat snel reageert. Ook LNV geeft binnen een week al respons, maar geen aangename.

Ik bel direct Jos Bolk. Jos is regiovertegenwoordiger bij de vakgroep rundvlees van LTO. Ik ken collega-zoogkoeienhouder Jos uit mijn studieclub. Hij is een jonge ondernemer die zelf ook nog niet zo lang geleden een stal zette. Zijn accountant heeft hem hetzelfde gezegd: geen mogelijkheden, hooguit subsidie voor een stroverdeler voor arbeidsverlichting.
Ook hij ziet mogelijkheden om gezamenlijk deze kar te trekken. LTO heeft potjes om initiatieven van groepen boeren of in het algemeen belang te ondersteunen. ,,Ik ga direct aan de slag”, luidt zijn reactie.

Geen winst om weg te werken
Dat blijkt: binnen een half uur heb ik al bericht terug. Er zijn mogelijkheden, alleen zou de afschrijving ook dan tot 50 procent van de WOZ-waarde en niet zoals verwacht de volledige waarde van het gebouw bedragen. Dat maakt het een stuk minder interessant, want dan is er alleen met het moment van afschrijven te schuiven. De verdiensten in de vleesveehouderij zijn niet van dien aard dat ik op korte termijn hoge winsten moet wegwerken. Het financiële voordeel lijkt gering, dan is het maar de vraag of het de moeite loont. Maar omdat zowel Jos als ik anders dachten, checkt de deskundige van wie hij dit vernam het nog even voor de zekerheid.
Ik denk dat ik zo LNV nog even bel. Ik leg het in de week bij voorlichter Benno Bruggink. Na een paar dagen laat zijn collega Cindy Heijdra me weten dat het afschrijven inderdaad tot 50 procent gaat. Ze zijn nog wel aan het uitzoeken of daarop ook uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Maar daarvoor moet het ministerie eerst naar Brussel. Typisch gevalletje van schrijf maar op je buik, lieve vleesveehouder.

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE001309D01

Of registreer je om te kunnen reageren.