Home

Achtergrond 228 x bekeken 2 reacties

Snel ziekte achterhalen

Snel de oorzaak van een ziekte ontdekken betekent snel ingrijpen. ASG ontwerpt een hulpmiddel.

Vorige week was ik bij de Animal Sciences Group in Lelystad. Daar sprak ik met onderzoeker Johan Zonderland over zijn onderzoek naar afleidingsmaterialen . Maar dat niet alleen. Hij attendeerde me erop dat een netwerkgroep bekijkt hoe dierziekten sneller gesignaleerd kunnen worden. Dit filmpje laat zien hoe dat gaat .

Dat klinkt nogal ver van mijn bed. In eerste instantie zul je denken: “Daarvoor hebben we de dierenarts toch.” Maar als varkenshouder ben je natuurlijk wel de allereerste die een signaal van zijn varkens ontvangt. En hoe vroeger je een probleem signaleert, hoe sneller je er weer vanaf kan zijn.

Prototype
Als er problemen zijn, weet je meestal wel ongeveer wat er aan de hand is. Toch kan het handig zijn om wat meer (achtergrond-)informatie op je bedrijf te hebben. Daarom ontwikkelt de netwerkgroep een systeem om dierziekten snel te signaleren. Het helpt meteen om besmettelijke dierziekten zoals varkenspest te herkennen. Er is nu een veelbelovend prototype beschikbaar.

Dat werkt als volgt. Hebben de dieren bijvoorbeeld diarree? Dan doorloop je de stappen in het internetscherm die horen bij diarree. Uiteindelijk heb je als het goed is je probleem te pakken. Het prototype moet nog worden uitgebreid. Probeer het maar eens uit. Ik vraag me wel af in hoeverre je het in de praktijk echt gaat gebruiken en ben dus erg benieuwd wat jullie ervan vinden.

« vorige | volgende »

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Bert van der Aalst

    Op onze kijkboerderij/varkensmuseum gebruiken wij al enkele jaren een strooiseldosator. Deze heeft al een keer in de boerderij gestaan van 8 augustus 2006 met foto. Ik snap trouwens ook niet dat onderzoekorganisaties strooiseldosators niet in onderzoek nemen. Ook het bedrijfsleven heeft niet gereageerd op dit artikel. Naar mijn mening is deze strooiseldosator een prima alternatief voor de ketting. Iedereen kan komen kijken op onze kijkboerderij/varkenmuseum waar hij volop wordt gebruikt. Met vriendelijke groeten, Boer Bert. varkensmuseum.nl

  • no-profile-image

    Arie de Vries

    nog niet echt een veel belovend prototype dat via de link geadd wordt. Laten ze het handboek varkenszieken eens weer actualiseren met gedegen onderzoeken. het laatste boek dateerd volgens mij van 1980-84. De insteek van het prototype is goed, alleen de uitslag nog veel te opervlakkig. gegroet

Of registreer je om te kunnen reageren.