Home

Achtergrond 171 x bekeken

Onvrede leidt tot iets kleiner aardappelareaal

Het aardappel-areaal is dit seizoen naar verwachting kleiner dan voorgaande jaren, hoewel niet iedereen er harde uitspraken over durft te doen.

Contracttelers zijn niet tevreden over het vorige aardappelseizoen. De oogst was slecht, de prijzen compenseerden niet. Ze zijn daarom niet zo happig op een nieuw contract. Een andere reden voor het krimpende areaal is het aantal stoppende boeren, legt Jaap de Lint van de Producenten Organisatie Aardappelen (POA) uit.

”Telers willen best op contract telen”, vertelt De Lint. ”Maar dan moet er wel een goede prijs zijn voor de overtonnen. Die mogelijkheden worden de laatste jaren steeds minder. Daarom is er veel onvrede onder telers.” De POA schat zelf in dat het areaal met 1 procent krimpt.

Het Bureau Aardappel Informatie (BAI) kondigt een areaalkrimping van ruim 3 procent aan, op basis van een steekproef in april. Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw wacht liever de officiële cijfers af, voor hij iets zegt over het areaal van dit seizoen. ”Ik vind het gevaarlijk om hierop te anticiperen. Er wordt gesproken over meer uien en iets meer aardappelen. Maar gissen heeft weinig zin.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.