Home

Achtergrond

Noodfonds voor groente- en fruittelers

Het Europees Parlement wil een soort verzekeringsfonds oprichten waarmee groente- en fruittelers scherpe prijsdalingen beter kunnen opvangen. Het voorstel daarvoor is met een grote meerderheid goedgekeurd.

Eerder dit jaar keurde de Europese Commissie een voorstel goed voor een moderner en efficiënter steunbeleid voor de groente- en fruitsector. Het budget van bijna 1,5 miljard euro per jaar voor de gemeenschappelijke marktordening groente- en fruit blijft overigens gelijk. De Commissie wil het geld alleen meer marktgeoriënteerd gaan gebruiken. Bijvoorbeeld geen exportsubsidies meer voor groenten en fruit.

Het Europees Parlement wil echter iets anders. Namelijk een strengere controle op de invoer van groenten en fruit uit derde landen. Bijvoorbeeld ook een versoepeling van het mechanisme dat douanetarieven opdrijft wanneer de invoer bepaalde quota overschrijdt. Bovendien wil het parlement dat de mogelijk blijft bestaan exportrestituties toe te staan tot zoland de wereldorganisatie het toelaat.

Verder wil de landbouwcommissie een verzekeringsfonds in iedere lidstaat dat Europa voor tweederde financiert en de telersverenigingen voor één derde. Het fonds is vooral bedoeld om te helpen bij crisissen. Daarnaast willen de parlementariërs dat telersorganisatuies op vrijwillige basis alle ruimte moeten krijgen voor de financiering van promotieacties voor groenten en fruit op scholen. Ze pleiten ook voor strengere kwaliteitsstandaarden en stellen de Commissie voor om introductie van een Europees label voor groenten en fruit te overwegen.

Meer informatie Bekendmaking op site Europees Parlement

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.