Home

Achtergrond 254 x bekeken

Niet onderkennen valse paspoorten, geen opzet maar grove schuld

Gelet op de gebreken in identiteitsbewijzen had niet in redelijkheid aangenomen mogen worden dat deze echt waren. Het toepassen van het anoniementarief is daarom terecht. Het niet onderkennen van de valsheid van de paspoorten leidt niet tot opzet. Dat heeft de Rechtbank van Haarlem bepaald.

Een BV had in 2002 42 werknemers in dienst. In mei 2003 stelde de inspecteur van de belastingdienst dat de identificatie en verificatie van 14 werknemers niet juist had plaatsgevonden. Volgens de inspecteur had de BV moeten weten dat de werknemers zich hadden gelegitimeerd met een niet- geldig legitimatiebewijs. Dit gelet op de gebreken in de legitimatiebewijzen. Hij legde een naheffingsaanslag op met een boete van 50 procent.

De BV ging hiertegen in beroep. Maar ook de Rechtbank oordeelde ook dat de BV had moeten weten dat de werknemers zich hadden gelegitimeerd met valse of vervalste identiteitsbewijzen. De in en aan de paspoorten geconstateerde gebreken, verschillende lettertypen en duidelijk zichtbare fotovervalsingen, waren van dien aard dat niet in redelijkheid aangenomen mocht worden dat ze echt waren.

De Rechtbank handhaafde de naheffing. Verder oordeelde ze dat bij 13 werknemers ten onrechte een boete was opgelegd wegens opzet. Het niet onderkennen van de valsheid van de paspoorten leidde volgens de Rechtbank niet zonder meer tot de conclusie dat de BV bewust de aanmerkelijke kans had aanvaard dat te weinig belasting was betaald.

De BV kon volgens de Rechtbank wel grote onachtzaamheid worden verweten, maar dat was door de inspecteur niet gesteld. Slechts ten aanzien van één werknemer was een boete van 50 procent passend en geboden. Dit omdat de BV de identiteit van die werknemer in het geheel niet had gecontroleerd. De Rechtbank berekende die boete op 1.449 euro, maar verminderde deze tot 1.304 euro wegens een overschrijding van de redelijke termijn.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank van Haarlem

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.