Home

Achtergrond

NAV: bundeling van telers

Aardappeltelers onderzoeken de mogelijkheden om per afnemer telersverenigingen op te zetten. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) kijkt naar een model waarin aardappeltelers zo een sterker blok kunnen vormen voor betere prijsvorming.

Volgens voorzitter Hanny van Beek-Van Geel is het nodig dat de telers samen een betere handelspositie afdwingen. Omdat de handel in aardappelen grensoverschrijdend is heeft de vakbond de banden met buitenlandse zusterorganisaties aangehaald. ”Voor ons zijn de initiatieven van de melkveehoudersvakbond en de varkenshoudersvakbond een voorbeeld”, zegt Van Beek. ”Zij hebben goede initiatieven opgezet.”

Probleem voor de telers is dat ze verdeeld zijn in veel kleine bedrijven tegenover een paar grote afnemers. ”Je kunt niets afdwingen”, zegt Van Beek. Daar ligt de reden dat de NAV eerder wat ziet in bundeling van de telers en binding aan afnemers.

Een ander initiatief is de aardappelpo(o)lis van LTO Akkerbouw. Dat initiatief geeft een bodemprijs en laat telers meeprofiteren van termijnmarktstijging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.