Home

Achtergrond 3874 x bekeken

Meiboom maakt bouw compleet

Eeuwenoude traditie wordt - met hindernissen – in ere gehouden bij de bouw van de nieuwe stal.

Het plaatsen van een meiboom als een bouwwerk het hoogste punt heeft bereikt, is een oud gebruik hier in de Achterhoek. Vrienden of buurtgenoten struinen een bos in om een lange dennenboom te kappen. De stam wordt voor het grootste deel van de takken ontdaan. Deze worden niet weggegooid, maar gebruikt in de krans die op grote hoogte rond de stam komt te hangen.

De meiboom moet vruchtbaarheid en voorspoed brengen. Buiten, in de wei naast de stal doet de stier ondertussen zijn werk. De eerste tien dekkingen zijn verricht. Veel gezonde kalveren dus volgend jaar.

Na de plaatsing wordt er een glaasje gedronken en wordt er samen geklonken. Tenminste, dat is het gebruik. Alleen hadden mijn vrienden hun komst niet gemeld. Ik was dan ook niet thuis en erger; er was ook geen bier. Dat wordt een nieuwe afspraak maken, om de boom alsnog in te wijden.

Eigenlijk moet de boom staan voordat het dak dicht zit. Deze race tegen de klok hebben de vrienden verloren, want door de voortvarendheid van Huisman hadden mijn vrienden welgeteld één dag de tijd nadat de eerste tekenen bovengronds zichtbaar werden. Dat lukt niet. Maar goed, het zei ze vergeven: Wrüters – zo noemt de groep zich – bedankt!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.