Home

Achtergrond

Kamercommissie schrikt van Europese plattelandskaart

Nederland is voor driekwart aangemerkt als stedelijk gebied. Alleen in Noord-Nederland zijn nog landelijke gebieden te vinden.

Dit stond op de Europese kaart van plattelandsgebieden in de EU, die de Tweede Kamercommissie van LNV in Berlijn onder ogen kwam.

Voorzitter Annie Schreijer en haar collega-Kamerleden van de landbouwcommissie van de Tweede Kamer schrokken ervan. De Europese Commissie typeert platteland blijkbaar alleen op basis van demografische gegevens.

Als minder dan 15 procent van de bevolking op het platteland leeft en geen of nauwelijks leegloop plaatsvindt, spreekt Brussel van verstedelijkt gebied. Zo bezien heeft Nederland inderdaad weinig platteland.

Als op basis van dit kaartmateriaal beleid wordt gemaakt, ziet het er voor de landbouw slecht uit. Tijd voor actie dus, meent Schreijer. Dit soort kaarten wil ze niet meer zien, ook omdat ze het Nederlandse platteland geen recht doen, vindt ze.

Of registreer je om te kunnen reageren.