Home

Achtergrond 3 reacties

Investeer in afzet

AGRARISCH DAGBLAD - De vermoedens waren er altijd al, maar nu zijn ze ook eens met cijfers onderbouwd: de primaire sector komt er maar bekaaid vanaf in de voedselketen. Andere schakels boeken een veel beter rendement op het eigen vermogen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Volgens studies gedaan rond 1980 in Amerika kwam reeds naar voren dat de producenten van grondstoffen, boeren, bosbouw, mijnbouw etc. de sluitpost was van de prijsvorming. Met andere woorden als de consumenten prijs bekend was, trok een ieder in de kolom zijn deel af en de rest was voor de grondstof. In de practijk komt het neer op ruw weg een verdubbeling van de kostprijs bij iedere stap verder in de keten. Als de Rabo nu dus pas wakker is geworden na deze studie, dan hebben de wijkers hun spaargeld gestald bij een bank die niet weet hoe de rentebiliteit van zijn leden / geld leners is. En dat voor een AAA bank kun je nagaan hoe slecht het met de andere banken, die dit predicaat niet hebben gesteld is. Volgens mij speelt de Rabo topman toneel en heeft hij geweten hoe slecht de situatie is. Het verhaal van overheveling van kapitaal uit dode hand van co-op betekent dat niet een langzame uitmergeling van de co-op? In ieder geval zal voor iedere nieuwe investering de boeren aansprakelijk moeten worden verhoogd ter bevrediging van de zekerheids eis van de Rabobank.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Volgens studies gedaan rond 1980 in Amerika kwam reeds naar voren dat de producenten van grondstoffen, boeren, bosbouw, mijnbouw etc. de sluitpost was van de prijsvorming. Met andere woorden als de consumenten prijs bekend was, trok een ieder in de kolom zijn deel af en de rest was voor de grondstof. In de practijk komt het neer op ruw weg een verdubbeling van de kostprijs bij iedere stap verder in de keten. Als de Rabo nu dus pas wakker is geworden na deze studie, dan hebben de wijkers hun spaargeld gestald bij een bank die niet weet hoe de rentebiliteit van zijn leden / geld leners is. En dat voor een AAA bank kun je nagaan hoe slecht het met de andere banken, die dit predicaat niet hebben gesteld is. Volgens mij speelt de Rabo topman toneel en heeft hij geweten hoe slecht de situatie is. Het verhaal van overheveling van kapitaal uit dode hand van co-op betekent dat niet een langzame uitmergeling van de co-op? In ieder geval zal voor iedere nieuwe investering de boeren aansprakelijk moeten worden verhoogd ter bevrediging van de zekerheids eis van de Rabobank.

 • no-profile-image

  Paul Jansen Lintelo

  cooperaties werden vroeger opgericht om gezamelijk goedkoper in te kopen en sterker te staan bij verkoop.In de huidige uitknijpcultuur worden kosten eerder doorberekend aan de leverancier dan aan de afnemer of consument. De libiralisering van de wereldhandel zal dit proces alleen maar versterken. Zouden ze bij de cooperatieve Rabobank echt wakker geschrokken zijn????

Of registreer je om te kunnen reageren.