Home

Achtergrond

EU landen akkoord over ruimte vleeskuikens

Vleeskuikens krijgen overal evenveel ruimte. Pluimveehouders mogen in 2010 hooguit 39 kilo van deze kippen per vierkante meter houden. Wanneer de houderij- omstandigheden in de stal goed zijn voor extra aandacht voor het strooisel en het klimaat mogen ze naar 42 kilo per vierkante meter, wat neerkomt op 21 volgroeide vleeskuikens. Hierover hebben de ministers van Landbouw van de lidstaten van de Europese Unie overeenstemming bereikt.

Minister Verburg van LNV zegt in een reactie de gevolgen van de maatregel voor de Nederlandse landbouw nog niet goed kan inschatten, maar ze vermoedt dat de sector ermee kan leven. Volgens de sector hebben veel Nederlandse vleeskuikenhouders nu ongeveer 42 kilo per vierkante meter. Verburg was zelf voor strengere normen, maar daar bleek geen meerderheid voor te vinden.

Het Europees Parlement wilde liever 34 kilo per vierkante meter. Wetenschappers vinden dat nog net kunnen met het oog op het welzijn van de dieren. Door het afwijzen van de Europese grondwet heeft het Parlement echter geen zeggenschap over landbouwbesluiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.