Home

Achtergrond 210 x bekeken

Cosun: nieuwe regeling opkoop suiker beter

Voorzitter Jos van Campen van coöperatie Cosun vindt de nieuwe opkoopregeling voor suikerquota beter dan de vorige. Boeren profiteren er meer en directer van, maar hij had graag een regeling gezien met een meer verplichtend karakter gezien.

Van Campen denkt bijvoorbeeld aan een regeling waarbij alle suikerproducerende lidstaten in de EU 10 procent van hun suikerquotum beschikbaar hadden moeten stellen voor inschrijving door telers. Die hadden dan kunnen kiezen of ze de door de Europese Commissie geboden prijs accepteren of niet.

De Cosun-voorzitter vindt het vooral belangrijk dat de sector nu het geld pakt dat de Commissie beschikbaar stelt. Als er later eventueel een gedwongen korting komt, is dat geld er niet meer.

Van Campen verwacht overigens niet dat veel Nederlandse telers hun quotum nu zullen aanbieden. De Europese prijs is lager dan de prijs die in Nederland wordt geboden voor bietenquotum.

Suikerexpert Gerhard Brijder van het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) verwacht dat, zolang de bietenteelt in Nederland goed rendeert, eerder telers in het zuiden, midden en oosten van Europa een punt zullen zetten achter de bietenteelt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.