Home

Achtergrond 506 x bekeken 15 reacties

Boeren gebruiken kinderarbeid (2)

“Kinderarbeid? Helemaal niet!” Veel mensen die reageerden op mijn vorige weblog vinden het juist goed als kinderen meehelpen op het bedrijf.

Zo leren ze wat werken is, want al dat lanterfanten voor de tv daar worden ze ook niet wijzer van. En meehelpen, dat heet in boerenkringen geen kinderarbeid, dat heet leuk bezig zijn.

Want wat is er nou mooier dan als kind op de trekker te mogen rijden? Een machtig gevoel. En meehelpen bij de koeien en de varkens is veel leuker dan koekeloeren naar een hamster in een hokje. Ik geloof het best. Maar zolang er geen volwassene bij is, is en blijft het kinderarbeid.

Kinderen zien gevaar niet


Behalve dat kinderarbeid moreel verwerpelijk is, is het ook nog eens bloedlink. Hoezo is er van werken nog nooit iemand dood gegaan? Elk jaar verongelukken zo’n vijf kinderen op de boerderij. Vorig jaar ging het mis met een jochie van 10. Hij mocht alleen op de trekker het land slepen. Wat er gebeurde zal niemand ooit weten. Maar de trekker kantelde, het ventje raakte eronder en overleefde dat niet. Was er een volwassene bij geweest, dan was die trekker niet gekanteld. Kinderen zien sommige dingen gewoon nog niet aankomen.

« vorige | volgende »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daan Köhne

  Dat kinderen het gevaar niet zien klopt. Maar het is de schuld van de volwassene wanneer deze hem/haar kind alleen met de trekker om laat gaan terwijl het kind er nog tekort ervaring en "gevoel" mee heeft. Alleen dan kan er zonder "stomiteit"een ongeluk gebeuren

 • no-profile-image

  Lijntje Moons

  'Kinderen zien sommige dingen nog niet aankomen', dat bedoelde ik ook in mijn vorige reactie. Wij kunnen onze kinderen niet genoeg op de gevaren wijzen. ( aftakas, draaiende machine, maaier, kneuzer, rooier...enz.) Natuurlijk word je weleens als een 'ouwe zeur' gezien, dat moet dan maar. Het gevaar zit in zo'n klein hoekje verstopt, en onze eigen bedrijfsblindheid verhoogt het gevaar! Laat je kinderen nooit alleen met de trekker 'oefenen', het kan zo verschrikkelijk fout gaan. Geef zelf het goede voorbeeld, neem geen risico en probeer steeds weer na te denken bij de werkzaamheden die je -vaak bijna automatisch- doet!

 • no-profile-image

  harm

  Misschien is het goed om te bedenken dat met het afschaffen van de kinderarbeid o.a. het werk in fabrieken werd afgeschafd, maar al het agrarische werk bleef toegestaan. Later is dat inderdaad afgeschaft ten behoeve van de Leerplichtwet van 1901. Blijkbaar werd ook toen onder meehelpen op het bedrijf anders gedacht dan werken in de fabriek. (vorige weblog) Bij al het werk blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van een volwassene. Zo zou ik zelf een kind nooit laten maaien, maar zeker wel op de trekker laten rijden bij het ophalen van pakjes hooi oid. En daarnaast is het ene kind bijvoorbeeld rustiger dan het andere, dus zo makkelijk zeggen dat ze helemaal niets mogen, is naar mijn mening niet het best!

 • no-profile-image

  landbouwer

  de kinderen die mee helpen op het bedrijf vinden het meestal leuk om te doen. ze worden en niet toe gedwomen omiets te gaan doen. alle dagen voor de tv zitten is ook niks waard. het is wel zo dat kinderen de meeste gevaren nog niet zullen zien maar als je er dagelijks in zit dan zul je het toch wel sneller leren. een kind van 12 jaar weet meer van de grote gevaren doen iemand van de stad die 20 jaar is.

 • no-profile-image

  pietsje

  voor veel kinderen is het juist leuk om wat te doen maar kinderarbeid is wel erg overdreven de kinderen hebben meestal veel ruimte op te boederij. zo heb ik het ook ge ervaar d in mijn jeugd allen vond ik het nadeel dat je ver vban het dorp woont mestal als je op een boederij werk dat is voor kinder erg on handig bregen en ophanlen een echt een taxi bedrijf lijkt het dan soms wel. meestal met smalle wegen waar grote ragen af en aan rijden en te snel rijden.

 • no-profile-image

  wout

  precies, landbouwer. Kinderen uit de stad verongelukken dan misschien niet met de tractor, maar kijk hoeveel er daar aan de drugs gaan en hoeveel er in de stad met de fiets een ongeluk krijgen? Meer als 5 m.v.g. Wout P.S. Waarom ga je hier over verder, Margreet? Je weet toch wat de meningen zijn na de eerste weblog?

 • no-profile-image

  kay

  ik ben 12 ik zie de gevaren wel maar ik mag ook vaak op de tractor rijden maar wel onder toezicht

 • no-profile-image

  Ellie

  De ongevallen/sterfgevallen op agrarische erven zijn veelal te wijten aan fouten/nalatigheid van de volwassenen. Even een tractorband afkoppelen en niet goed vastzetten. Kinderen laten spelen in de stal op de voergang terwijl de boer aan het voeren is op diezelfde gang. Ook wij houden onze hart vast, maar het is vooral een kwestie van de kinderen, maar ook jezelf bewust maken van de gevaren op een erf. Er kan niet genoeg gewaarschuwd worden. En zelf adrem blijven en nadenken hoe en waarom je iets doet, ook al is er haast bij. Wat betreft kinderarbeid, dat is inderdaad afgeschaft, gelukkig. Maar je ouders helpen, mits op een veilige manier en leeftijd in acht genomen moet mogelijk zijn. Ze leren er een hoop van!

 • no-profile-image

  Willem

  Dat kinderen van jongs af begrijpen dat niets vanzelf gaat, en dat er meer cadeau's van je af gaan dan er naar je toe komen, is gewoon goed. In de hele discussie hier mis ik de reden dat kinderen voorbeelden volgen, dus als moeder thuiskomt van haar baan buitenshuis, en in huis aan de slag gaat. En vader is buiten op de boerderij ook nog bezig, dan willen de meeste kinderen ook wat doen. Hier is niks mis mee. Maar als ouder moet je wel weten wanneer je wat doet met kinderen in de buurt. Zelf ben ik akkerbouwer, maar als de kinderen (6 en 9)willen "meehelpen" doe ik het liefste iets zonder machines in de buurt. Dit om ze in het oog te kunnen houden. En als het echt niet anders kan dan moeten ze bij mij op de trekker in de cabine blijven. Stap ik zelf af gaat de motor stil en contact af. Er is ooit een keer een universitaire stagaire over mijn voet gereden met een "licht" trekkertje. Dit ben ik nog niet vergeten! (heb er niets fysiek aan overgehouden).

 • no-profile-image

  Corine

  Hoi Margreet, Waar kom jezelf eigenlijk vandaan? Als je uit de stad komt kan je hier nl. nooit een goed beeld bij hebben. De mensen uit de stad zien toch aleen maar et gevaar. (andersom misschien ook wel hoor) Ik heb mjn kinderen toch echt liever op de trekker dan er naast.

 • no-profile-image

  Ineke Spelt

  Kinderarbeid of niet ze doen zoveel ervaring op dat voor ze van school komen al gevraagd worden voor een baan. Ze zijn geleerd aan te pakken. En daar dan over het algemeen ook niet te beroerd voor zijn. natuurlijk blijven er gevaren, maar dat geldt voor alles en iedereen.

 • no-profile-image

  Elly Michiels-Fleuren

  Beste Magreet, als je je column leest, lijkt het eerder een bron van frustatie over iets wat je zelf niet hebt gehad. Ikzelf ben opgegroeid op een melkveebedrijf met eigen zuivelbereiding erbij. Mijn ouders hadden vier kinderen en we moesten alle vier meehelpen als dat zo uitkwam en weet je, wij genoten ervan !!! Hooipakken mee binnendoen, mee de koeien van het veld halen en een keer met de bezem over de stal, dat deden we graag, liever als binnen zitten, en we zijn er echt niet slechter van geworden, nee, inmiddels hebben we alle vier een eigen zaak mede omdat we weten wat aanpakken is. Mijn eigen kinderen zijn nu 4,5 3,5 en 0 en de oudste twee gaan maar wat graag met papa en mama mee als er iets gedaan moet worden en natuurlijk zijn er werkzaamheden waarbij de kinderen er niet bij kunnen zijn en dat wordt ze dan ook netjes uitgelegd dat het gevaarlijk is en ik ben ook van mening dat er maar weinig kinderen zich zo bewust van gevaar zijn als de kinderen die bewust opgroeien op o.a. een agrarisch gedrijf. Kinderen helpen graag mee en dit is geen kwestie van moeten maar van graag willen zoals wij vroeger ook graag meehielpen en dat we apetrots waren als we een stukje op de tractor mochten rijden. Natuurlijk is elk ongeluk op een bedrijf er een teveel maar om er zo'n overdreven stuk over te schrijven en het dan ook nog te verpakken onder de noemer kinderarbeid is voor mij echt belachelijk. Het is jammergenoeg niet mogelijk maar het zou mooi zijn als mijn kinderen over 20 jaar ook weer kunnen reageren op deze stellingen en ik weet zeker dat ze zullen zeggen: die Magreet weet niet waar ze het over heeft ! Voor iedereen die kinderen heeft op een agrarisch bedrijf of eigenlijk wat voor bedrijf dan ook, laat ze lekker meelopen met je en bedenk dat het een van de mooiste dingen is die je je kind mee kunt geven, die vroege zelfstandigheid en inzicht in dingen !!! Magreet, het ga je goed en probeer van je frustatie af te komen maar niet door zo'n "gemene" stellingen.

 • no-profile-image

  L.J.E.M

  kinderarbeid. dit land heeftz'n verleden vergeten in mijn kinderjaren kwam je uit school ,er was een klus die geklaard moest worden punt uit geen rotzooi trappen ,mee helpen veel kinderen hebben niets na school van daar ook zo veel vandalisme daar hebben ons soord kinder nooit tijd voor ge kregen ,gekergen

 • no-profile-image

  jan

  margreet ik vindt het misselijk dat je dit alles onder de noemer kinderarbeid bestempeld, hoe is het met trainingen in div, sporten op jonge leeftijd onder begelijding van ouders??

 • no-profile-image

  Nathanael

  Ik was als 13-jarig jochie heel blij dat ik bij een boer mocht helpen en met de tractor rijden. Nu zie ik wel de gevaren in die ik toen niet zag, maar die boer nam wel de verantwoordelijkheid door mij met een klein trekkertje simpel werk te laten doen, en me te leren dat hard rijden geen kunst is, maar goed rijden (dus ik altijd in de low-gear...) Nu rij ik ook transporten, dankzij de kennis die ik als 'kind' meegekregen heb.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.