Home

Achtergrond 4 reacties

Bobo's testen welzijn

Vijf boeren testen of elementen uit de Comfort Class-stal rendabel in te voeren zijn op hun varkensbedrijf. Het zijn geen onbekenden.

Het ministerie van LNV wil op termijn een verbod op het couperen van staarten. Daarvoor moet het staartbijten eerst nihil zijn. Afleidingsmateriaal moet daaraan bijdragen, zoals ik in mijn eerdere weblog schreef. Maar bij de ComfortClass-stal redeneren ze precies omgekeerd. Tijdens een persbijeenkomst deze week vertelde Karel de Greef van ASG dat daar juist het uitgangspunt is: blijven de staarten eraan, dan zit het met het welzijn wel snor. En de staarten blijven eraan. Dat was voor hem het bewijs dat de stal werkt. Tja, die welzijnsvriendelijke stal is ook wel erg ruim opgezet met 2,4 vierkante meter per varken. En er ligt strooisel in. Dat is voor veel praktijkbedrijven geen optie, omdat de putten dat niet aankunnen en het erg arbeidsintensief is. Dus wat kan de praktijk er dan mee?
Om die reden wordt het Comfort Class-project nu uitgebreid met vijf praktijkbedrijven om te kijken welke welzijnsmaatregelen haalbaar zijn. Zowel praktisch als economisch. Door de welzijnsmaatregelen mag het rendement van het bedrijf niet in diskrediet komen. Vijf varkenshouders verspreid over varkenshoudend Nederland stelden zich afgelopen dinsdag voor.
Opvallend is dat het wel een paar ‘erg bekende varkenshouders bij zijn. Zo gaan boer Piet, van het tv-programma Boer zoekt vrouw (altijd goed voor landelijke aandacht!) en van merkvleesconcept De Hoeve, LiVarboer en oud-columnist van Varkenshouderij Lowie Kersten, Jan van Schijndel in Aalten en voorzitter Annechien ten Have van LTO-vakgroep varkenshouderij het comfort in hun stallen testen. Het lijkt wel een publiciteitsstunt. Of is het zo beroerd gesteld met de sector dat er geen ‘gewone’ varkenshouders te vinden waren?
Lees dinsdag 15 mei 2007 in Boerderij meer over de varkenshouders die Comfort Class in de praktijk gaan brengen.

« vorige | volgende »

Marleen van Sleuwen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  karel meulenmeesters

  het lijkt wel of de proef MOET slagen, Doe deze probeersels bij gewone boeren die de kost moeten verdienen met het houden van varkens. Denk hierbij aan alle vormen van groepshuisvesting,zowel van zeugen als vleesvarkens

 • no-profile-image

  Dennis

  Weg met al die linkse ideeën... waarom wordt hier sinds 10 jaar pas aandacht aan besteedt? Dit wordt veroorzaakt door maatschappelijk verloederde barbie-socialisten die - nu ze volwassen zijn - hun poppenhuisideeën willen waarmaken. KANSLOOS!

 • no-profile-image

  Pietje

  Het zal wel iets te maken hebben met verdeling van subsidies. Maar ik hoop dat LTO straks aan alle varkenshouders heel goed kan uit leggen waarom de comfort stal miniumeis wordt in nederland. En waarom wij weer ver moeten voorop lopen in de EU.

 • no-profile-image

  Henk Boelrijk

  Het is een misverstand om te veronderstellen dat CC-stal de minimum eis wordt. Lees de weblog van Annechien ten Have Waarin zij nog maals bevestigd dat de CC-stal en de initiatieven die nu gaan lopen innovatietrajecten zijn. LTO staat voor een levelplaying field in Europa en zal exclusieve Nederlandse welzijnsregelgeving niet accepteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.