Home

Achtergrond 301 x bekeken

Bij verkoop geldt waarde grond in onverpachte staat

Als bij overgang naar het privé- vermogen van landbouwgrond de mogelijkheid bestaat deze in onverpachte staat te verkopen moet de waarde daaraan worden ontleend. Dat heeft de Rechtbank van Leeuwarden bepaald.

Bij de definitieve staking van een akkerbouwbedrijf gaat een perceel agrarische grond over naar het privé- vermogen. Dat perceel was al gedurende een aantal jaren telkens voor een jaar aan een derde verpacht. Na de overgang is die grond voor 6 jaar verpacht aan die derde.

De inspecteur van de belastingdienst heeft voor de overgang van de grond naar het privé- vermogen de waarde vrij van pacht in aanmerking genomen, terwijl de eigenaar de waarde in verpachte staat juist vond.

De Rechtbank volgt de belastinginspecteur omdat de grond ten tijde van de overgang naar het privé- vermogen vrij van pacht verkocht had kunnen worden. Het beroep van de akkerbouwer is daarom ongegrond verklaard.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank van Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.