Home

Achtergrond 281 x bekeken

Acrobatiek bij de bouw van de nieuwe stal

Tijdens de bouw van de nieuwe stal klautert Jacco Keuper met gemengde gevoelens naar boven, om daar – op 7 meter hoogte – de uitvoering van de nok te bespreken met bouwvakker Marc Vereijken.

Huisman heeft standaard keus uit twee nokken: een open nok en een dichte nok. Omdat het liggedeelte van de koeien precies onder de nok zit, wil ik geen open nok. Een dichte wordt mij afgeraden door specialisten. Daarom komt er een alternatieve nok in, waarbij aan de ene kant de nokplaten verder doorlopen dan de andere.
Maar vanaf maaiveldniveau gezien lijkt me het overstek niet echt groot.

Het is lastig overleggen met Marc die 7 meter hoger staat. ‘Kan ik niet even boven komen?’ roep ik hem (over)moedig toe. Immers, vroeger als kind liepen we ook zo tegen de staldaken op. En ook als je van onderaf kijkt, lijkt het zo simpel: die bouwvakkers lopen net zo makkelijk over het dak als op begane grond.

Bovenaan de ladder zegt Vereijken dat ik moet wachten tot hij me heeft gehaald. Samen lopen we probleemloos naar boven. Voor iedereen die ook op moderne dakplaten omhoog wil: niet op de buitenste twee golven gaan staan, want die knappen zo. In mijn geval zou ik dan in het vangnet belanden. Weer wat geleerd!

Boven overleggen we. Het overstek is er nauwelijks, maar het zou ook zo kunnen werken. Terwijl ik tegen Marc zeg dat het zo oké is, werp ik een blik naar beneden. ‘Durf je nog?!’, lacht hij ’n tikkeltje vals. Ik trek me voorzichtig aan hem op en aan de arm van een 100 kilo zware bouwvakker schuifel ik voetje voor voetje naar beneden. ’t Is wat!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.