Home

Achtergrond 179 x bekeken

Aansprakelijk gestelde moet voldoende mogelijkheden krijgen voor bestrijding

Voor de bestrijding van aansprakelijkstelling voor nageheven loonheffing over beloning van Poolse (quasi) ondernemers moet de aansprakelijk gestelde voldoende mogelijkheden krijgen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

Een bloemenkweker had tussen 1 januari 1997 en 31 december 1998 gebruik gemaakt van Poolse arbeidskrachten. Hij had daarvoor contracten gesloten met een richting hem als vennootschap presenterende organisatie (de VOF). De Poolse werkkrachten stonden allen ingeschreven als vennoten van de VOF.

Naar aanleiding van een landelijk onderzoek naar dit type organisaties erkende de inspecteur de Poolse arbeidskrachten niet als zelfstandigen, maar als werknemers van de VOF, dan wel van de oprichter van de VOF. De vastgestelde naheffingsaanslagen loonbelasting werden aan de VOF en de oprichter opgelegd. Daartegen zijn geen rechtsmiddelen aangewend.

Omdat de aanslagen onbetaald bleven werd de bloemenkweker aansprakelijk gesteld voor het aan hem toe te rekenen aandeel. Voor het Hof stelde hij dat de Poolse werknemers wel degelijk zelfstandigen waren. Hij wilde met getuigen en deskundigen bewijzen dat de Polen vennoot waren. Ze waren volgens hem globaal gerechtigd en deelden in de winst en het verlies.

Het Hof had het getuigenbewijs afgewezen omdat het bewijsaanbod betrekking had op niet voor bewijsvoering vatbare kwalificaties van feiten. De Hoge Raad wijst dit oordeel af. Bij allen gerechtigd en zij deelden in de winst zijn namelijk wel degelijk feiten die van belang kunnen zijn. De zaak is verwezen.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Hoge Raad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.