Home

Achtergrond 256 x bekeken

AID: Extra controles biovergisters

Eigenaren van biovergistingsinstallaties krijgen mogelijk te maken met extra controles. De Algemene Inspectiedienst is bezig een plan op te stellen voor controle van de input van de vergisters.

Samen met gemeenten en waterschappen controleert de AID of vergisters wel vergisten wat er op papier staat, en of daar geen afvalstoffen bijzitten waarvoor geen vergunning is afgegeven. Mogelijk gaat de AID ook voor de VWA controleren op erkenningen.

De VWA meldde vorige week, tijdens een studiedag over digestaat van de Animal Science Group (ASG) op het praktijkbedrijf Nij Bosma Zathe, dat er veel vergisters zijn zonder erkenning. Volgens de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) moeten alle vergisters waar dierlijke bijproducten, waaronder mest, in vergist worden een erkenning hebben volgens de EU-verordening dierlijke bijproducten.

Het is een misverstand dat bedrijven die alleen mest en mais vergisten geen erkenning nodig hebben. Alleen bedrijven die geen dierlijke producten vergisten, zoals zuivere maïsvergisters, hoeven geen erkenning te hebben.
(Bron: Agrocount/AgD)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.