Home

Achtergrond

Weer export fokvee uit Zuiden

De export van fokvee vanuit Zuid-Nederland komt weer op gang, nu Marokko, Tunesië en Jordanië vorige week hebben aangegeven ook dieren vanuit de 20-kilometerzone te accepteren.

”Hier zat de hele sector met smart op te wachten”, aldus voorzitter Roelof van den Berg van exporteursvereniging Exportnet. ”Dit biedt absoluut soulaas. De exportstallen in het Zuiden staan al vele maanden op non-actief, dat kost heel veel geld. Er zijn bij mijn weten nog geen exporteurs omgevallen, maar iedereen stond helemaal in de startblokken.”

De eerste zes-, zevenhonderd vaarzen zijn inmiddels op weg naar Jordanië. Voor Marokko en Tunesië wordt volop ingekocht.

Het is nog wel even de vraag of Frankrijk als transitland (de vaarzen voor Noord-Afrika worden vanuit Zuid-Franse havens verscheept, red.) al groen licht kan geven voor het transport van dieren vanuit het 20-kilometergebied. ”Het Veterinair Informatiepunt van de PVE zoekt dat uit, maar ik verwacht daar weinig problemen mee”, zegt Van den Berg.

”Veterinair gezien mag het geen probleem zijn. Alle vaarzen zijn op het herkomstbedrijf voorgescreend, en op de exportstal zijn ze ook twee keer op bluetongue onderzocht”, aldus Van den Berg.

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief Landentuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.