Home

Achtergrond 216 x bekeken

Vleeseendenhouders kunnen monsters het beste achter de kop nemen

Houders van vleeseenden kunnen bloedmonsters het bester net achter de kop met een injectienaald meten. Bij siereenden is de vleugelader geschikter voor het nemen van die monsters, omdat het dier kan overlijden bij de kopmonstername.

Dat meldt het diergezondheidsbedrijf GD in zijn blad GD Veterinair.

Voor het nemen van een bloedmonster net achter de kop moet de vleeseendenhouder de dieren bij de vleugels pakken en rechtop vasthouden. Met de andere hand moet hij het dier ondersteunen en de poten enigszins fixeren. De monsternemer moet de snavel van het dier vastpakken en de punt van zijn wijsvinger in de V-vormige inkeping aan de achterzijde van de schedel leggen.

Een goede fixatie van de kop moet onverwachte bewegingen voorkomen. Het overlijden van het dier is meestal een gevolg van het schudden met de kop tijdens de monstername. De monsternemer moet de naald onder een kleine hoek net achter de punt van zijn wijsvinger inbrengen.

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief landentuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.