Home

Achtergrond 216 x bekeken

Verdere schaalvergroting melkveehouderij

Het aantal bedrijven dat het Nederlandse melkquotum volmelkt is in vergelijking met 2006 met 4,9 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel (PZ). De schaalvergroting in de melkveehouderij heeft zich volgens het productschap dus onverminderd voortgezet.

In het melkjaar 2006/2007 melken 21.171 het melkquotum van ruim 11 miljard kilo vol. Van dit nationale quotum is 31,7 procent in gebruik bij bedrijven die op jaarbasis meer dan 800.000 kilo melk produceren. Dit betreft 15,3 procent van het totaal aantal bedrijven.

Er is een lichte verschuiving te zien in het aandeel dat de verschillende provincies leveren. In Gelderland, Noord- Brabant en Zuid- Holland is het aandeel gedaald in vergelijking met vorig jaar. In Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland is er daarentegen sprake van een toename.

Friesland blijft de belangrijkste provincie voor de Nederlande melkveehouderij met het hoogste aandeel in de landelijke productie (17,8 procent). Daarna volgens Overijssel (16,3 procent), Gelderland (15,3 procent) en Noord Brabant (14,7 procent).

Meer informatie Website Productschap Zuivel

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.