Home

Achtergrond 178 x bekeken

Verburg pleit voor uitstel discussie over agf- bepaling

De minister van Landbouw Gerda Verburg wil de discussie over het schrappen van de zogeheten agf- bepaling pas in 2008 voeren. Dan wordt de hervorming van het Europese landbouwbeleid geëvalueerd. Dat heeft Verburg de Kamer toegezegd.

De agf- bepaling regelt dat telers die ontkoppelde toeslagrechten ontvangen zich niet zomaar op de productie van vrije producten mogen storten. Dat zijn producten zonder steun, zoals groente en fruit.

De bepaling is op initiatief van Nederland in 2003 opgenomen om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Telers die vanwege eerdere prijsdalingen van bijvoorbeeld graan toeslagrechten ontvangen en beginnen met dergelijke teelten of die uitbreiden, hebben een concurrentievoordeel dat kan oplopen tot 700 euro per hectare.

De Europese Commissie is nu voornemens de bepaling weer te schrappen. Dit is dan een onderdeel van de hervorming van de marktordening voor groente en fruit. Dat stuit op verzet van telers die zien aankomen dat ze in een achterstandspositie worden gezet.

Als het Verburg niet lukt de discussie vooruit te schuiven dan wil ze zich aan sluiten bij de zuidelijke lidstaten. Die bepleiten namelijk een overgangstermijn voor de marktordeningshervorming.

Meer informatie Website LTO Nederland

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.