Home

Achtergrond

Verbreding onder de loep

Met nieuwe, niet landbouwkundige tweede takken vullen boeren hun inkomen aan. Omdat deze wel gebonden zijn aan het boerenbedrijf of -erf heet dit ook nieuw platteland. In dit dossier vindt u veel advies, subsidieregelingen en reportages.

Zo verkoop je het beste

Verkooptechnieken komen altijd op hetzelfde neer: blijf jezelf, luister goed en let op de non-verbale communicatie. Daarom 14 tips.
Lees de pdf »

Zo kom je naar een goede website

Verbreding staat of valt met gevonden worden. Een goede website kan daarbij helpen. Tips om gevonden te worden op internet.
Lees de pdf »

Zo kom je naar betaalde natuur

De overheid heeft veel geld over voor natuur op boerengrond. De regels en kansen op een rijtje.
Lees de pdf »

Ziek vee, geen vergoeding

Geen enkele verzekering dekt de schade van dieren die ziek worden door contact met bezoekers. Tref daarom zelf maatregelen.
Lees de pdf »

Wlkomboerderij of zorgboerderij?

Zorginstellingen in met name de Randstad zijn enthousiast over de welkomboerderij. De verschillen met zorgboerderijen in kaart gebracht, tips, een checklist en veel adressen.
Lees de pdf »

Windmolens doorgerekend

Windmolens op het boerenerf worden vaak gezien als uitstekende pensioenvoorziening. Maar de subsidies zijn eindig, en de vervanging van een de turbine is duur. Alle factoren doorgerekend en volop adviezen.
Lees de pdf »

Vleesverkoop kan uit

Vleesverkoop aan huis levert goede marge op. Maar die verdampt snel bij slechte logistiek. In dit artikel is het effect van verschillende factoren doorgerekend.
Lees de pdf »

Vergunning voor horeca gaat moeilijk

Het krijgen van een vergunning voor een verbredingsactiviteit gaat vaak moeizaam. Zeker als er horeca bij betrokken is. Tips en aandachtspunten.
Lees de pdf »

Verbreding blijft kansrijk

Onderzoek van Wageningen UR toont volop kansen voor ondernemers met een tak buiten de traitionele landbouw op het eigen erf.
Lees de pdf »

Veel organisaties bij natuurbeheer

Boerderij brengt de diverse partijen in kaart die zich bezighouden met particulier natuurbeheer. Een overzicht.
Lees de pdf »

Van idee naar werkelijkheid

Acht tips om de droom om te zetten in een geldmachine.
Lees de pdf »

Van armoe tot goed verdienen

Het gemiddelde inkomen uit verbreding is ongeveer €9.000 per jaar. Toppers halen meer dan €50.000 per jaar. De verschillen verklaard.
Lees de pdf »

Tevredenheid kan nog omhoog

De consument is heel tevreden over recreatie en toerisme op de boerderij en boerenproducten. Maar er zijn nog volop kansen voor verbetering.
Lees de pdf »

Subsidies voor mooi landschap

Door natuurlijke grassen of aantrekkelijke gewassen te telen verfraait het landschap. Er zijn flinke subsidies voor beschikbaar. Een overzicht.
Lees de pdf »

Subsidies ook bij provincie

De provincies zitten op grote potten met geld voor verbreding. Het is wel zaak snel te handelen als een regeling opengaat. Een overzicht van de beschikbare middelen.
Lees de pdf »

Subsidies bij houtteelt

Voor bosbouw zijn er veel subsidieregelingen. Een overzicht van loketten en bedragen.
Lees de pdf »

Reportage: welkomboerderij

Twee dagen in de week ontvangen Wim en Gonnie Rozijn ouderen. Door de sfeer op de boerderij en omgang met de dieren leven die zichtbaar op. Ze ontvangen €40 per gast per dag.
Lees de pdf »

Reportage: verhuur van boten brengt geld en plezier

Carolien en Piet Praag hebben 16 roeiboten en 12 kano's die ze jaarlijks zo'n 2.000 keer verhuren. Daardoor zijn ze de hele zomer aan huis gebonden, maar het verdient goed.
Lees de pdf »

Reportage: varkensbedrijf als attractie

Bert van der Aalst zag dat zijn bedrijf met 135 zeugen te klein was voor een inkomen. Dat vult hij aan door rondleidingen te geven over zijn bedrijf. Dat trekt jaarlijks 3.000 betalend bezoekers.
Lees de pdf »

Reportage: Van hobbytuin naar tweede tak

Dineke Logtenberg wilde haar eigen arbeidsplaats scheppen op het akkerbouwbedrijf van haar man. Haar tuin groeide uit tot tuinencomplex met kwekerij en meer.
Lees de pdf »

Reportage: vakantiehuis levert 25 mille per jaar op

Jan en Nori van den Biggelaar bouwden het vrijgekomen achterhuis om tot vakantiewoning. Die verhuren ze via een daarin gespecialiseerde organisatie.
Lees de pdf »

Reportage: teamsport stuwt inkomen

Albert en Astrid Blommestijn organiseren sportieve evenementen en survivaltochten. Jaarlijks hebben ze 15.000 bezoekers.
Lees de pdf »

Reportage: speciaal bier van eigen gewassen

Gert en Ans ten Hool laten speciaalbieren brouwen van de eigen gewassen. Het proeflokaal rendeert zeer goed.
Lees de pdf »

Reportage: paard als bron van inkomsten

Het ruitertoerisme nam op het bedrijf van Bertus en Merel Schuringt de rol van de melkveehouderij over.
Lees de pdf »

Reportage: nieuwe formules in verbreding

Lidy en Peter Weenink zijn zeer innovatief. De verbreding heeft nu een omzet van 8 ton en biedt tien mensen werk. De melkveehouderij met 65 koieen is in omvang gepasseerd, maar die tak blijft de hoofdzaak.
Lees de pdf »

Reportage: maken van speelgoed

Henk en Henri van Meel maken speelgoeddieren als tweede tak.
Lees de pdf »

Reportage: kinderopvang naast de varkensstal

Miranda Zwanenburg en Matheo Aerts investeerden €250.000 in ombouw van een varkensstal naar kinderopvang. Die biedt nu aan vier man werk, en levert meer op dan de 400 zeugen en 200 vleesvarkens.
Lees de pdf »

Reportage: kampeerhuisjes in de oude kippenstal

Gerrit en Thea Lansink bouwden de oude kippenstal voor 2 ton om naar 5 luxe kampeerhuisjes. Ze kregen een subsidie van de provincie, waardoor het project snel rendabel is.
Lees de pdf »

Reportage: kamerverhuur in België

Christophe en Annemie Vandamme investeerden €750.000 in de verbouw en verhuur van zes kamers. het rendeert door de hoge bezetting en hoge verhuurprijs.
Lees de pdf »

Reportage: kaas met fikse meerprijs

Wim Verweij ontwikkelde een nieuwe kaassoort in zijn kaasmakerij. Met een opbrengst van ruim €22 per kilo een winstmaker.
Lees de pdf »

Reportage: hulpboeren zonder begeleiders

Bas Hofman en Greet Cazemier hebben 8 dagdelen per week vijf hulpboeren met een verstandelijke handicap of psychiatrische achtergrond aan het werk. Opvallend is dat er geen externe begeleiding meekomt, waardoor ze niet afhankelijk zijn van diverse instanties.
Lees de pdf »

Reportage: hoog rendement met vleesvee in de natuur

Jan en ria Ubels bouwden uit het niets een groot vleesveebedrijf op. Dat was mogelijk dankzij goedkope grond waar ze natuur op beheren.
Lees de pdf »

Reportage: eigen privacy gewaarborgd

De Hofstra's werken volgens de 'Betere Boerenbed'-formule. Ze hebben geen appartementen, maar speciale tenten op hun erf staan. De gasten blijven niet het hele seizoen, maar een week, midweek of weekend.
Lees de pdf »

Reportage: een verbredingstak teveel

Johan Bosma stootte de drie jaar eerder gestarte tak zuivelbereiding af. Hij kwam om in het werk. De kaasmakerij is aangehouden en floreert.
Lees de pdf »

Reportage: een inkomen uit bezoekers

Jan en José Zijderveld halen jaarlijks zo'n €40.000 uit de kinder- familie- en bedrijfsfeesten die ze verzorgen op hun boerderij.
Lees de pdf »

Rekenen aan natuurbeheer

Kan natuurbeheer als neventak uit? Dit rekenmodel biedt inzicht.
Lees de pdf »

Rabobank steunt landwinkel

De cooperatie landwinkel biedt goede mogelijkheden het inkomen bij huisverkoop of boerderijwinkels te vergroten.
Lees de pdf »

Paardenpension is soms goud

De locatie bepaalt in hoge mate de winstgevendheid van de investering in pensionpaarden. Dat blijkt uit berekeningen, voorzien van veel tips.
Lees de pdf »

Opleiding tot zorgboer

De AOC's starten een vierjarige MBO-opleiding Werkbegeleider Zorgbedrijf. Het artikel maakt duidelijk wat die opleiding inhoudt en bevat veel relevante links.
Lees de pdf »

Netwerk bundelt info

18 pioniers, verenigd in het netwerk waardewerken, brengen hun kennis bijeen om verbreding te ontwikkelen tot een volwaardige sector.
Lees de pdf »

Mini-reportage: zorgboerderij met rendieren

Jan en José Roesink schakelen over van fulltime varkenshouderij naar een fulltime zorgboerderij. Er lopen veel bijzondere dieren rond als rendieren en ezels.
Lees de pdf »

mini-reportage: weinig werk met verhuur van campers

Wim Vonk en Caroline Vermeer verhuren vier campers. Dat geeft weinig werk, maar veel meer opbrengst dan een minicamping.
Lees de pdf »

Mini-reportage: vuurwerk naast de koeien

Reinier en Roely de Graaf verkopen satellietschotels en vuurwerk. Dat is goed voor eenderde van hun inkomen. Tweederde komt van de 70 melkkoeien.
Lees de pdf »

Mini-reportage: voor groei in wijn moet je met zijn tweeën zijn

akkerbowuer Ad Bovée maakt wijn uit zwarte bessen en witte druiven. Dat rendeert, maar voor flinke verdiensten moet je veel van huis zijn. Dat vraagt twee personen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: videoreportages naast melkvee »

Gert Jan Offerein heeft een videoproductiebedrijf naast zijn 75 melkkoeien. Het is een uitlaatklep die geld oplevert.
Lees de pdf »

Mini-reportage: verhuur van speelgoed

Johan en Ans Busscher zetten jaarlijks €22.000 om in de verkoop van nieuw en tweedehands speelgoed.
Lees de pdf »

Mini-reportage: verdienen aan de dood

Sijmen Schoustra is melkveehouder en begrafenisondernemer. Het regelen van uitvaarten is goed voor een kwart van zijn inkomen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: verbreding ook bij 550 zeugen

Maatschap Kleinsman houdt 550 zeugen. Toch koos ze voor verbreding met een hotel, vakantiewoningen en een paardenpension. Dat alles is goed voor de helft van het inkomen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: veiling wordt hoofdtak

Varkenshouder Gilbert Bastiaanssen is veilingmeester en mede-eigenaar van een veilinghuis. Daar heeft hij meer voldoening in dan in de varkens. Het vermeerderingsbedrijf woirdt afgebouwd van 550 naar 250 zeugen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: van vleesproductie via vleesverkoop naar traiteur

Rob en Jan Kleinsman zijn de varkens gaan verwaarden via vleesverkoop op markten en aan huis. Steeds meer vlees gaat echter bereid de deur uit: in barbecue- of gourmetschotels. Daarom verzorgen de ondernemers nu ook warme en koude pakketten en proeverij-avonden.
Lees de pfd »

Mini-reportage: van 8000 varkens naar zorgpaarden en natuur

Hans van der Kruis stootte nagenoeg al zijn varkens af en is nu zorgpaardenhouder op ruim 100 hectare natuurbeheer. Een echte manege met een bar wil hij niet. Dan doet hij te weinig ideeën op.
Lees de pdf »

Mini-reportage: toeristen betalen om te mogen helpen met boeren

Maatschap Rooken biedt recreatie aan. Varen met de schouw en helpen met voeren en melken van de koeien. Dat is goed voor 40 procent van het inkomen als er elk weekend een groep is.
Lees de pdf »

Mini-reportage: speelplaats op de boerderij

Huub en Jocky Leijsen maakten een combinatie van speeltuin en kinderboerderij op hun akkerbouwbedrijf met varkens. Wekelijks komen tussen de 1.000 en 1.600 kinderen. Dat brengt ongeveer €5.000 per week in het laatje.
Lees de pdf »

Mini-reportage: speciale wagens bouwen

Gerard Rigter bouwt in de winter, als het op zijn akkerbouwbedrijf rustig is, speciale wagens voor Circus Krone. Dat levert 25 mille per jaar op.
Lees de pdf »

Mini-reportage: ski's als tweede tak

André en Elise Tenhagen willen dé regionale specialist worden in ski-onderhoud en verhuur. Deze tak is goed voor 20 procent van hun inkomen, 80 procent komt nog uit de160 zeugen en 1.000 vleesvarkens,
Lees de pdf »

Mini-reportage: recreatief verblijf ingericht voor mindervaliden

Piet en Pieter Maas hebben groepsaccomodatie, appartementen en een mini-camping. Die zijn helemaal aangepast voor mindervaliden.
Lees de pdf »

Mini-reportage: reclame als neventak

Jan en Ben Ham zaaien logo's van bedrijven in hun tarwepercelen onder de rook van Schiphol. Ook andere verbredingsactiviteiten leveren geld op.
Lees de pdf »

Mini-reportage: overschakeling op zorg houdt boerderij in de familie

De kinderen van Harrie en Dinie Meenhuis wilden het varkensbedrijf niet overnemen. Na de overschakeling op zorg is er wel interesse voor.
Lees de pdf »

Mini-reportage: opvang van criminelen

Johan van Balkom vangt jonge criminelen op en leert ze regelmaat. Voor de vergoeding van €14 per dag en de gratis arbeid doet hij het al niet meer.
Lees de pdf »

Mini-reportage: onderaannemer naast varkens

Kees en Afra Stuijt hebben een aannemersbedrijf naast de vleesvarkens.
Lees de pdf »

Mini-reportage: natuurcamping vraagt geen werk

Akkerbouwer Ad van Bergeijk besteed nauwelijks tijd aan zijn natuurcamping. Het levert €3.000 per jaar op.
Lees de pdf »

Mini-reportage: min-camping uitgebreid met educatie

Jilles en Aaltje Dijkstra breiden de verbreding in stappen uit. Eerst 7, toen 15 campingplaatsen, daarna een tak educatie. Die leveren nu ruim €11.000 per jaar op.
Lees de pdf »

Mini-reportage: met internet klanten trekken

Wat voer is voer de koe, is internet voor Peter en Marjan Tromp. Bijna alle boekingen voor hun arrangementen als boerensurvival en klompengolf komen via dit medium binnen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: maisdoolhof levert €7.500 per hectare op

Marianne van Arkel zit met haar bedrijf onder de rook van Schiphol, en moet daar op termijn weg. Ze heeft, omdat er nauwelijks uitbreidingskansen zijn, geïnvesteert in een maisdoolhof. Bij gunstig weer levert dat veel geld op.
Lees de pdf »

Mini-reportage: luxe kamers in oude schuur

Sjacco Jaspers bouwde een oude schuur om tot vijf luxe boerenkamers. Die zijn nu goed voor ruim driekwart van zijn inkomen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: leisteenhandel verdringt de varkens

André Westendorp breidt zijn handel in leisteen uit en stoot langzamerhand de varkenstak af. De leihandel brengt twee keer zoveel op als zijn 4.000 vleesvarkens.
Lees de pdf »

Mini-reportage: kleinschalige kinderopvang naast melkvee

Nadat de kinderen van melkveehouders Wim en Els Lamers in het bedrijf kwamen, vond de onderneemster een nieuwe dagtaak in kinderopvang. Ze heeft nu twee mensen in dienst.
Lees de pdf »

Mini-reportage: kinderopvang op de boerderij

Irma en Harry Lohuis hebben een melkveebedrijf met 45 koeien. Elke week vangen ze zo'n 150 kinderen op. Daar zijn zeven fulltime leidsters en drie oproepkrachten druk mee. De neventak is goed voor de helft van het inkomen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: kennelhonden brengen winst

Bram en Petra Touw hebben naast het akkerbouwbedrijf met 73 hectare een hondenkennel. 's Winters zitten daar 24 honden in, 's zomers 40. In deze tweede tak realiseren ze de helft van hun inkomen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: groot assortiment in de boerenwinkel

Theo en Leon Beijer verkopen in hun boerenlandwinkel ook streekproducten van andere boeren. Hierdoor komt nu 70 procent van hun inkomen uit de neventak, 30 procent uit de 60 hectare akkerbouw.
Lees de pdf »

Mini-reportage: golfbaan op de akker

John en Ronald Vonk namen 16 hectare akkerbouw uit productie en legden er een golfbaan op aan. Onduidelijk is wanneer de investering is terugverdien.
Lees de pdf »

Mini-reportage: gehandicapten overal inzetbaar

Jan van den Bergh zet de gehandicapten die hij opvangt in zijn zorgboerderij overal in. In de winter aan de sorteerband, 's zomers op het land. En het hele jaar door in de boerderijwinkel. Het is goed voor een kwart van zijn directe inkomen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: excursies en rondleidingen leveren geld op

Akkerbouwer William Vercraeije pacht natuurland. Hij geeft er excursies en rondleidingen. Dat levert hem zo'n €15.000 per jaar op.
Lees de pdf »

Mini-reportage: educatie op de boerencamping

Jan en Hennie Bijkerk hebben al sinds 1976 een verbreed bedrijf. De laatste stap was een educatieruimte.
Lees de pdf »

Mini-reportage: constructiewerk naast 500 zeugen

De gebroeders Uittewaal hebben een constructiewerkplaats naast hun groeiende zeugenbedrijf. Ze handelen onder anderen in zelf gereviseerde golfkarretjes.
Lees de pdf »

Mini-reportage: camping naast akkerbouw

Herman en Jan-Willem Daamen hebben al ruim 30 jaar een SCR-camping naast hun akkerbuwbedrijf. Ze halen er een derde van hun inkomen uit.
Lees de pdf »

Mini-reportage: boerengolf en farmerslife zijn 15 koeien

Dinant Hassink en Roelien Schrijver ontvangen tot 160 mensen per dag voor boerengolf en farmerslife-spelen. Dat levert u ongeveer net zoveel aan inkomen op als 15 koeien.
Lees de pdf »

Mini-reportage: boekverkoop verhoogt inkomen met een derde

Willy en Piet Wouters startten met €50.000 een boekwinkel naast hun pluimveebedrijf. Die tweede tak is nu goed voor een kwart van het inkomen.
Lees de pdf »

Mini-reportage: ballonvaren betaalt goed

Jan Oudenampsen biedt met drie luchtballonnen ballonvaarten aan. Dat levert jaarlijks net zo veel inkomen op als de 40 melkkoeien.
Lees de pdf »

Mini-reportage: B&B met boerenarrangement voor kinderen

Tineke en Wout van Dalfsen hebben 2 tweepersoonskamers waar ze Bed & Breakfast verzorgen. Ze beseffen dat ze moeten innoveren en bieden daarom kinderen tot 12 jaar een arrangement met diploma 'boerenhulp'aan.
Lees de pdf »

Mini-reportage: B&B is nagenoeg risicoloos

In de wijde omgeving van Amsterdam is betaalbaar logies zo gevraagd, dat het zichzelf verkoopt. Dat merkten Arrianne en Leo Smit.
Lees de pdf »

Mini-reportage: alleen in de weekenden zorgboerderij

Jan en Karin Grootenhuis vangen in het weekend kinderen van 4 tot 12 jaar op. Dat levert ze bijna net zoveel inkomen als de 50 melkkoeien.
Lees de pdf »

Mini-reportage: 'stadsen' leren trekker rijden

Hans van Graffyland schakelt volledig over op verbreding, de hoofdtak vleeskalveren wordt afgestoten. Hij heeft paardestalling, en organiseert evenementen. 40 procent van zijn inkomen komt uit het evenement 'lekker op de trekker' waarin hij niet-boeren leert omgaan met de tractor en een trekkerriebewies laat halen.
Lees de pdf »

Lege gebouwen leveren geld op

Lege loodsen en schuren zijn vaak in gebruik voor stalling van caravans of vouwwagens. Dat is niet risicoloos. Hier vindt u de aandachtspunten en een opzet om te berekenen of die extra euro's wel winst zijn.
Lees de pdf »

Kinderopvang is hoog renderend

Kinderopvang op de boererij biedt een beste boterham, maar is aan veel regels gebonden. Een overzicht van voorwaarden gekoppeld aan doorrekening van de investeringen en opbrengsten.
Lees de pdf »

Geld verdienen aan eigen natuur

Er is steun beschikbaar om landbouwgrond om te zetten in natuur. Ook boeren kunnen daar gebruik van maken. De regels, en de loketten op rij gezet.
Lees de pdf »

Fotoreportage: verbreding in kinderfeestjes

Bij 'De Eekhoeve' in Veenendaal heeft de recreatieve tak de boerentak overvleugeld. Het bedrijf organiseert onder anderen kinderfeestjes. Een sfeerverslag.
Lees de pdf »

Fotoreportage: meubelmakerij

Meubelmakerij Zwiers en Zn maakt boerenmeubelen op maat. Een sfeerverslag.
Lees de pdf »

Fotoreportage: meerval op de boerderij

Henk van den Berg produceert meerval, naast zijn kalveren.
Lees de pdf »

Fotoreportage: koe-knuffelen

Bij Marente Hupkes kunnen cursisten koe-knuffelen en schilderen. Een sfeerreportage.
Lees de pdf »

fotoreportage: exclusieve kaas

Van heinde en verre komen klanten naar het bedrijf Doruvael (DOor RUilverkaveling VAn ELders) voor het kaasje 'le petit Doruvael'. Een sfeerimpressie van een kaasmakerij in Montfoort (Utr.)
Lees de pdf »

Fotoreportage: boerenmarkt

De boerenmarkt in de Jordaan, hartje Amsterdam, bestaat al sinds 1987. Een sfeerverslag.
Lees de pdf »

Fotoreportage: boerenfietstocht

In het Drentse Rolde is drie keer per jaar een boerenfietstocht. Toeristen fietsen door het boerenland en maken kennis met verschillende boerenbedrijven. Een sfeerverslag.
Lees de pdf »

Falen is niet uitgesloten

Vele factoren bepalen of een initiatief een succes of mislukking wordt. Een overzicht van de kritieke punten.
Lees de pdf »

Een luxe of simpele bed & breakfast?

Bed & breakfast is er in allerlei varianten. Hier de afwegingen om juist voor budget of luxe te kiezen, met financiële onderbouwing.
Lees de pdf »

De prijs van het streekproduct

Uit gêne durven boeren vaak de kostprijs niet te vragen voor hun streekproducten. Tips om tot een hogere verkoopprijs te komen en een kostprijsberekening.
Lees de pdf »

Controleurs bij de nieuwe tak

Een overzicht van de verschillende instanties die toezien op het reilen en zeilen in de tweede tak. Daarnaast tips rond verkleining van de risico's.
Lees de pdf »

Camping erbij is een optie

Kamperen bij de boer is populair. De kansen op een rij gezet.
Lees de pdf »

Breng de klant op de juiste weg

Het bord aan de weg, de bewegwijzering, is vaak het visitekaartje van het bedrijf. Veel praktische tips voor verbetering.
Lees de pdf »

Bijzondere dieren

Bij verbreding horen bijzondere dieren. Voor het houden daarvan bestaan vaak geen regels. Dan is het pionieren en zelf ervaring opdoen.
>Lees de pdf »

Betalingsverkeer op boerderij kost geld

Alle verbreders ontvangen contant en giraal geld. Hoe moet daar mee omgegaan worden, en wat kost dat?
>Lees de pdf »

Bed & Breakfast doorgerekend

Het hebben van een bed & breakfast moet wel winst opleveren. Hier is te berekenen wat de minimale prijs per nacht moet zijn.
>Lees de pdf »

Appartement op het boerenerf: wanneer rendabel?

Voor buitenstaanders is het moeilijk inschatten of een investering in appartementen op het erf wel renderen. Met deze handvaten krijgt u er grip op.
>Lees de pdf »

Andere bestemming op gebouwen

Voor het starten van een verbredingstak moet er vaak een andere bestemming komen op de agrarische bebouwing. Een overzicht van loketten, vergunningen, voorwaarden en kosten.
>Lees de pdf »

Aandacht voor de gast

Goed gastheerschap moet in je zitten. Maar het is deels ook te leren. De knelpunten op rij, en veel tips.
>Lees de pdf »

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.