Home

Achtergrond 241 x bekeken

Vastgoedsector stuwt Damrak

Wie een ivf-behandeling krijgt in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, moet voortaan ook zelf aan de slag om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Het aandeel schoot 11,1 procent omhoog tot 120,50 euro, waarmee het met kop en schouders boven de rest uit stak op het Damrak.

De hele vastgoedsector in Amsterdam kon profiteren van het nieuws. Zo gingen Wereldhave en Corio aan kop in de MidKap-index met koerswinsten van 3 procent, terwijl VastNed Retail 2,4 procent duurder werd.

De AEX, de index van de meest verhandelde fondsen in Amsterdam, stond aan het einde van de ochtend op 522,46 punten. Dat betekent een winst van 3,17 punten, ofwel 0,6 procent en een nieuw hoogtepunt dit jaar. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, verbeterde 1 procent tot 740,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen deden het wat rustiger aan met winsten van tussen de 0,1 en 0,5 procent.

Behalve de vastgoedfondsen in Amsterdam deed ook ABN Amro het goed. Het bankconcern werd 1,9 procent meer waard dankzij nieuwe overnamegeruchten rond het concern. Volgens de Britse krant Sunday Telegraph is de Spaanse bank Santander samen met Royal Bank of Scotland een bod op ABN Amro aan het voorbereiden.

De sterkere dalers in de AEX-index waren verdeeld over verschillende sectoren. De chipmachineproducent ASML verloor 1,1 procent. Beleggers lieten het aandeel vallen na een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipproducent AMD. Dit bedrijf liet ook weten de investeringen dit jaar met een vijfde te verlagen.

Op de lokale markt in Amsterdam viel het aandeel Spyker op met een 4,5 procent lagere aandelenkoers. Volgens De Telegraaf plaatste Ernst & Young, de nieuwe accountant van de sportwagenfabrikant, ,,significante'' vraagtekens bij de overlevingskansen van de onderneming.

Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,3415 dollar vergeleken met een stand van 1,3425 dollar bij het slot van de Europese handel vorige week donderdag.

Foto

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.