Home

Achtergrond

Schenking is pas definitief bij notarieel transport

De mededeling van een boer aan zijn twee kinderen dat ze op hun 25ste verjaardag ieder voor de bouw van een woning een perceel grond krijgen dat tot dan toe tot het agrarisch bedrijf behoorde is pas schenking bij het notarieel transport. De boekwinst is in dat jaar belast wegens bestemmingswijziging. Dat heeft het Gerechtshof van Arnhem bepaald.

Een agrarisch echtpaar vertelde aan hun beide kinderen op hun 25ste verjaardag (respectievelijk in 1994 en 1997) dat ze een tot het ondernemingsvermogen behorend stuk grond krijgen. De gemeente is in die tijd druk doende met een bestemmingswijziging ten behoeve van woningbouw, en het agrarisch bedrijf is in dat plan gelegen.

De levering van de betreffende percelen vond in 2000 plaats door middel van een koopcontract. Het Hof oordeelt echter dat bij het bereiken van hun 25ste jaar geen schenkingen aan de dochter en de zoon zijn gedaan. In ieder geval niet op de wettelijk voorgeschreven wijze.

Het Hof wil wel aannemen dat het de bedoeling was de percelen te schenken. Maar in geen van de betreffende jaren heeft een aangifte voor het recht van schenking plaats gevonden. De aan schenkingen klevende vormgebreken kunnen bovendien niet met terugwerkende kracht worden verholpen.

De winst op de aan de dochter en zoon overgedragen percelen grond moet daarom bepaald worden in 2000 en is met inkomstenbelasting belast wegens bestemmingswijziging. Die bestemmingswijziging is volgens de Hof al in 1994 duidelijk bij het boeren echtpaar.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Arnhem
Lees ook Schenkingen 'vrij van recht'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.